Război în Ucraina, ziua 689. Kievul, abandonat de SUA, salvat de Marea Britanie

Război în Ucraina, ziua 689. Kievul, abandonat de SUA, salvat de Marea Britanie Război în Ucraina. Sursa foto: Volodimir Zelenski-Facebook

La aproape doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, SUA au încetat complet ajutorul militar oferit ţării afectate de război. Cel care salvează situaţia este premierul britanic Sunac, care a anunţat un pachet record, de ajutor, pentru Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 689. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri, la Kiev, un acord de securitate între cele două țări, relatează Reuters.

Potrivit preşedintelui ucrainean, acesta este un „acord de securitate fără precedent”. Mai mult, acest acord va rămâne în vigoare până la aderarea Ucrainei la NATO.

Totodată, premierul britanic a anunţat că sprijinul militar oferit Ucrainei este de 3 miliarde USD. Acesta va include rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme de apărare aeriană și obuze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul britanic pus într-o situație delicată

Război în Ucraina. Militarii ucraineni cer de la americani avioane de atac

Comandantul forțelor terestre ale Forțelor Armate ucrainene, generalul colonel Alexandr Sîrski, a cerut Statelor Unite să furnizeze Ucrainei avioane de atac americane A-10 și elicoptere de diferite serii. Acestea sunt necesare pentru a sprijini infanteriei.

„Aș vorbi despre A-10 ca opțiune dacă ni s-ar transfera. Nu este o mașină nouă, dar este fiabilă, dovedită în multe războaie. Şi are o gamă largă de arme pentru distrugerea țintelor terestre. Este destinat să lovească ținte terestre: tancuri, artilerie. Tot ceea ce se opune infanteriei", a spus el într-un interviu pentru Reuters.

După Marea Britanie vine rândul SUA

Statele Unite intenționează să semneze un acord de garantare a securității cu Ucraina. Similar celui care a fost semnat vineri la Kiev cu Marea Britanie.

Negocierile sunt deja în curs. După cum scrie presa ucraineană, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a anunțat acest lucru în cadrul unui briefing.

Potrivit acesteia, președintele american Joe Biden le-a pus personal diplomaților sarcina de a ajunge la un astfel de acord cu Ucraina.

Casa Albă consideră că acest lucru va preveni o nouă agresiune împotriva Ucrainei în viitor. „Am început deja consultări bilaterale cu guvernul dumneavoastră, cu Biroul Președintelui, cu agențiile guvernamentale și discutăm cu ei ce obligații de securitate ar putea fi din partea noastră. Acum au fost două runde. Iar negocierile vor continua, Administrația Biden este angajată în acest acord”, a declarat ambasadorul jurnaliştilor ucraineni.

Război în Ucraina. 68 de atacuri într-o singură zi

În cursul zilei pe frontul din Ucraina au avut loc 68 de ciocniri militare.

În ultimele 24 de ore, Forțele de Apărare au trebuit să respingă cele mai multe atacuri inamice în direcțiile Avdeevka și Marinska. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Raportul spunea că în cursul zilei au avut loc 68 de ciocniri militare.

În direcția Avdeevka, ucrainenii au respins 4 atacuri inamice în apropiere de Avdeevka și alte 16 atacuri lângă Pervomaisk și Nevelsk, regiunea Donețk.

În direcția Maryinka, Forțele de Apărare continuă să menţină inamicul în zonele Krasnohorivka, Georgievka, Maryika și Novomikailovka din regiunea Donețk. Aici invadatorii, cu sprijinul aviației, au încercat de 15 ori să spargă apărarea trupelor ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 678. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacurile de Anul Nou

Sursa foto: Volodimir Zelenski

Pierderile Rusiei în Ucraina

Pierderile Rusiei în Ucraina au crescut. În 24 de ore, aviația ucraineană a lovit 21 de zone în care erau concentrate personalul inamic, armele și echipamentele militare, precum și patru sisteme de rachete antiaeriene inamice.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat acest lucru în raportul său publicat vineri seara, 12 ianuarie. De asemenea, se raportează că unitățile forțelor de rachete au lovit șase zone în care erau concentrate personalul rusesc, armele și echipamentul militar. Precum și un punct de control.

În plus, au fost distruse un depozit de muniție inamic, o armă de artilerie, o stație radar inamică și două sisteme de apărare aeriană. În același timp, ocupanții ruși folosesc tactici teroriste, lovind atât ținte militare, cât și civile.

Război în Ucraina. Ce se întâmplă pe frontul de sud

Pe malul stâng al Niprului, din cauza vremii reci, ocupanții ruși au redus numărul de atacuri. Dar continuă să sufere pierderi de forță vie și echipamente. Potrivit Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, inamicul nu încetează să încerce să demonteze unitățile Forțelor Armate ucrainene din pozițiile de pe malul stâng al Niprului.

„Cu toate acestea, după ce a suferit pierderi constante, constrâns de condițiile meteorologice dificile și de o erodare sistemică a logisticii și a moralului, inamicul a decis doar trei atacuri. Care s-au dovedit a fi fără succes”, susţine statul major al armatei ucrainene.

Se spune că apărătorii ucraineni lovesc locații, poziții și zone din spate ale inamicului. În ultima zi de luptă, armata rusă a pierdut la sud 15 soldaţi, 11 tunuri, inclusiv Giatsint-B autopropulsat, două tancuri, patru drone FPV și 18 vehicule blindate.

De asemenea, s-a confirmat că au fost lovite o ambarcațiune, o substație electrică și generatorul de comunicații al ocupanților.