Care sunt, de fapt, consultațiile medicale obligatorii pentru permisul de conducere

Care sunt, de fapt, consultațiile medicale obligatorii pentru permisul de conducere Permis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru a solicita înscrierea la școala de șoferi, viitorii conducători auto vor trece printr-o serie de examinări medicale necesare pentru evaluarea stării lor de sănătate fizică și mintală. La fel va fi și în cazul celor care vor să-și reînnoiască documentul.

Fișa medicală este unul dintre documentele esențiale pentru înscrierea la școala de șoferi și, de asemenea, este obligatorie dacă vrei să-ți reînnoiești permisul de conducere.

De ce ai nevoie pentru a obține fișa medicală pentru permisul de conducere

Prin urmare, efectuarea examinării medicale devine imperativă pentru cei care aspiră să obțină permisul de conducere.

Fișa medicală necesară poate fi obținută de la orice unitate medicală. Singura condiție e ca aceasta să fie autorizată de către Direcția de Sănătate Publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obținerea acestui document presupune prezentarea la unitatea medicală selectată cu o adeverință de la medicul de familie. Această adeverință ar trebui să detalieze dacă există sau nu boli cronice și dacă există sau nu afecțiuni neuro-psihice.

Printre documentele esențiale se numără buletinul, fișa de școlarizare (pentru cei ce doresc să urmeze școala de șoferi), precum și o scrisoare medicală de la medicul diabetolog (pentru pacienții cu diabet de tip I).

În plus, cei care poartă ochelari sunt obligați să îi aibă asupra lor în timpul consultației.

Școală de șoferi

Școala de șoferi. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Lista de consultații medicale obligatorii

Pentru a obține sau reînnoi permisul de conducere, consultațiile medicale acoperă șase specialități distincte: medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie - traumatologie, neurologie și psihiatrie.

În urma acestor evaluări, specialiștii se vor asigura că solicitantul permisului auto este în condiții medicale adecvate.

În cazul în care persoana este considerată inaptă în cadrul unuia dintre examenele menționate, aceasta nu va fi eligibilă pentru obținerea permisului.

Valabilitatea fișei medicale este de un an de la data emiterii, conform documentației eliberate de către unitatea medicală competentă.

Şcoala de şoferi în 2024. Cât mai costă și care sunt documentele necesare

Șoferi. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Poți circula cu o copie a permisului de conducere

Toți șoferii sunt obligați să dețină în mașină documentele originale în timpul deplasărilor pe drumurile publice. Conducătorii auto care nu au permisul de conducere în format original și prezintă polițistului o copie xerox riscă să primească o amendă.

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, conform ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Unica situație în care se face o excepție de la această regulă este reprezentată de asigurarea RCA. Aceasta poate fi prezentată fie în format electronic, fie sub forma unei copii xerox.