Şcoala de şoferi în 2024. Cât mai costă și care sunt documentele necesare
- Antonia Hendrik
- 14 ianuarie 2024, 06:05
Școala de șoferi în 2024. Actele necesare pentru a demara procesul de obținere a permisului de conducere sunt relativ aceleași, însă tarifele pot varia în funcție de o serie de factori.
Școala de șoferi în 2024. Primul pas pentru obținerea permisului de conducere este găsirea şi înscrierea la o şcoală de şoferi. În 2024, preţul pentru pregătire s-a modificat în comparaţie cu anul precedent. Prețul variază în funcție de tipul autovehiculului cu care se efectuează pregătirea practică.
Şcoala de şoferi în 2024. Preţurile variază în funcţie de mai mulţi factori
Pentru o mașină cu cutie manuală prețul pornește de la 2300 – 2500 lei în funcție de modelul mașinii. Pentru o mașină cu cutie automată 2500 lei. Aceste preţuri pot fi diferite în funcţie de fiecare şcoală. Mai mult, preţul variază şi în funcţie de categoria permisului.
Costurile asociate cu școala de șoferi pentru categoria B (cea mai căutată) pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:
- regiunea în care îți desfășori activitatea,
- prestigiul și experiența școlii de șoferi,
- numărul de ore de conducere necesare,
- costurile asociate materialelor și testelor teoretice.
Şcoala de şoferi în 2024. Sursa foto: Pixabay
Actele necesare pentru Școala de șoferi în 2024
Pentru a începe școala de șoferi, sunt necesare câteva acte esențiale. Primul pas constă în alegerea unei școli de șoferi autorizate, în care să poți urma atât orele de legislație, cât și pe cele practice. Pentru a te putea înscrie la şcoala de şoferi ai nevoie de următoarele documente:
- carte de identitate a cursantului;
- cazier judiciar eliberat de orice secţie de poliţie cu menţiunea "Examen Auto";
- fişa medicală;
- test psihologic.
Şcoala de şoferi în 2024. Sursa foto: Pixabay
Cât durează Școala de șoferi
Şcoala de şoferi se parcurge în două etape: etapa teoretică şi cea practică. Prima etapă constă în pregătirea elevului, oferindu-i acestuia toate noţiunile tehnice necesare pentru a putea fi capabil să conducă în siguranţă pe drumurile publice.
Cea de-a doua etapă, cea practică, adică orele de conducere, are rolul de a dezvolta abilitățile și reflexele cursantului în trafic. Partea teoretică cuprinde un total de 24 de ore care sunt împărțite pe diferite categorii după cum urmează:
- 14 ore de legislație rutieră;
- 4 ore de conducere preventivă și ecologică;
- 2 ore de legislație specifică;
- 2 ore de cunoașterea și înțelegerea autovehiculului
Legislaţia în vigoare impune cursanţilor 30 de ore de conducere înainte ca acesta să susţină examenul teoretic şi cel practic. În fiecare zi, elevul poate conduce cel mult 90 de minute.
Şcoala de şoferi în 2024. Sursa foto: Pixabay
Aşadar, şedințele de conducere durează 15 zile lucrătoare. Școala de șoferi, în 2024, are o durată de 20 de zile lucrătoare, în cel mai fericit caz. În realitate, școala de șoferi poate dura mult mai mult, în funcție de flexibilitatea cursantului, dar şi a instructorului auto.
Cât costă permisul pentru celelalte categorii
Şcoala de şoferi. După promovarea examenului, şoferii pot conduce autoturisme cu până la 8 locuri. Tarifele și numărul de ore de pregătire diferă pentru celelalte categorii.
- Categoria A (A1, A2 – motocicletă) – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice: 1.500 de lei
- Categoria B+E – 10 ore de legislație, 10 ore practice: 1.500 de lei
- Categoria C – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice: de la 2.600 de lei
- Categoria C+E – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice: de la 3.000 de lei
- Categoria D – 72 de ore de legislație, 50 de ore practice: de la 2.650 de lei.