Reguli pentru preschimbarea permisului de conducere. Școala de șoferi nu mai e obligatorie

Reguli pentru preschimbarea permisului de conducere. Școala de șoferi nu mai e obligatorie Permis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul a modificat regulile prin care un cetățean străin poate să își preschimbe, în România, permisul de conducere dobândit în țara de origine.

Ordonanța de Urgență 195/2002, privind circulația pe drumurile publice a fost modificată de Guvernul României în sensul în care permisul de conducere dobândit pe teritoriul unui stat străin, poate fi preschimbat în România.

Guvernul a modificat regulile pentru preschimbarea permisului de conducere.

Guvernul a modificat regulile pentru preschimbarea permisului de conducere. Sursă: Wellphotos | Dreamstime.com

În acest sens, Guvernul a decis că persoana aflată în această cauză trebuie să susțină un examen pentru dobândirea permisului de conducere, nefiind obligată să mai urmeze cursurile unei școli de șoferi.

„Se introduce posibilitatea pentru titularii unor permise de conducere străine care solicită preschimbarea acestora cu documente similare românești, dar care nu îndeplinesc condițiile impuse de reglementările în vigoare, de a obține permisul de conducere, în urma susținerii examenului în România constând în proba teoretică și practică, fără a efectua pregătirea în cadrul unei școli de conducători auto”, transmite Guvernul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Restituirea permisului de conducere

În ultima vreme, drug testele Poliției Rutiere, care depistează prezența drogurilor în organismul șoferilor opriți în trafic, au dat mai multe rateuri.

În acest caz, permisul de conducere este reținut până la existența unei soluții pronunțate de un procuror, într-un dosar penal.

Cum analizezele efectuate la Institutele de Medicină Legală erau negative, șoferii trebuiau să mai aștepte câteva luni pentru ca procurorul de caz să redacteze o ordonanță de clasare, pentru recuperarea permisului de conducere.

Acest caz a fost acum reglementat de Guvernul României, care a decis că un șofer care se află în situația descrisă mai sus își poate redobândi automat dreptul de a conduce.

„În practică, s-au întâlnit situații în care, în urma analizei mostrelor biologice, a rezultat absența în organism a substanțelor psihoactive. În aceste situații, permisul de conducere reținut potrivit art. 195 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, poate fi restituit în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii. Durata desfășurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta, fapt pentru care restituirea permisului de conducere reținut în condițiile prezentate se poate face mai devreme sau mai târziu, perioadă în care dreptul de a conduce este grevat de suspendare. Soluția identificată este reglementarea unui nou caz de restituire a permisului de conducere pentru a putea preîntâmpina o posibilă prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”, a anunțat Guvernul.