Noile modificări referitoare la obținerea permisului de conducere au intrat în vigoare. Ce prevăd acestea

Noile modificări referitoare la obținerea permisului de conducere au intrat în vigoare. Ce prevăd acestea Sursă foto: Dreamstime.com

Noile reguli cu privire la obținerea și valabilitatea permisului de conducere, ce au fost adoptate la sfârșitul anului trecut, au intrat, joi, 2 martie, în vigoare.

Ordonanța Guvernului nr.11/2023 modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și transpune în legislația românească o directivă europeană. Pe lângă prevederile referitoare la permisul de conducere, potrivit noilor modificări, examinatorii vor înregistra de acum audio-video și probele practice în vederea obținerii permisului de conducere pentru categoriile A1, A2 și A.

A scăzut vârsta minimă de obținere a permisului de conducere

Noua lege stabilește astfel reducerea vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE, de la 21 la 18 ani.

În Legea nr. 385/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se menționează că „prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare inițială, denumit în continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat de legislația în vigoare sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, pentru cei care vor să obțină permis de conducere pentru categoriile D, DE, vârsta se reduce de la 24 la 21 de ani.

„Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D și DE se eliberează de la vârsta de 21 ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului autorității din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI”.

Șoferul are voie să conducă un vehicul din categoria pentru care a susținut examenul

După susținerea și trecerea probelor pentru obținerea permisului de conducere, titularului i se va emite un permis de conducere în care este înscris codul național.

Prin urmare, acesta va putea să conducă pe drumurile publice un vehicul din categoria pentru care a susținut examenul doar pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului autorității din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI, potrivit româniatv.net.