De câteva zile, centura Bucureştiului este blocată. La fel şi câteva drumuri din ţară. Protestul transportatorilor căruia i s-au alăturat şi fermieri a luat amploare.
Utilaje agricole de tot felul, dar şi camioane, umplu şoseaua ce înconjoară Bucureştiul, pe care şi aşa, într-o zi normală, se circulă foarte greu, pentru că în mai bine de 30 de ani nu au fost în stare să facă una nouă sau să o lărgească pe aceasta. Oricum, şi pe unde au cârpit-o, au făcut giratorii la care şiruri interminabile de maşini stau în coloană cu orele.
Protestatrii vor să vină cu utilajele şi camioanele să ocupe Piaţa Victoriei
Oamenii au speranţa că aşa, guvernanţii le vor asculta păsurile. S-au lovit din nou de tehnica autorităţilor, indiferent de ce culoare politică ar fi ele, de a trage de timp. De a promite şi de a nu face nimic. În loc de dialog, în loc de a găsi soluţii, au început cu mizeriile. Mai întâi au dat ordin celor de la Interne să-i disperseze pe cei care ajunseseră pe centură, iar pe cei care erau în drum spre Bucureşti, să-i blocheze. Nu conta că pe unele şosele din ţară, unde şi pe acolo se circulă ca vai de lume chiar într-o zi obişnuită, nu se mai putea circula deloc. Important era să nu fie prea mulţi protestatari la porţile Capitalei. Totuşi, iată că sunt. Atunci, tot cei de la Interne au primit ordin să facă baraje, ca să nu intre în oraş.
Acţiunea este, desigur, acoperită de lege. Utilajele grele nu au ce căuta prin centrul Capitalei. Cineva dintre protestatari întreba vineri: „Păi de 1 Decembrie, Armata cum are voie să treacă cu tancurile prin mijlocul oraşului? Că nici cu tancul nu e voie prin Bucureşti”! A primit răspunsul de la un jandarm: „Aceea este o situaţie specială şi au toate autorizaţiile. Au hârtie la mână.”
Desigur, nu comparăm situaţiile speciale, parada militară de Ziua Naţională cu protestul din zilele acestea. La prima, şi preşedintele, şi premierul, se duc liniştiţi, că nu au nimic de rezolvat. Se dau la televizor şi bagă electoral capul în poză. Ba încă preşedintele a considerat parada de anul acesta o mică gimnastică de dezmorţire pentru voiajul cu avionul în vacanţa binemeritată, pentru a se odihni după oboseala concediului din Africa. În plus, la tribună, la defilare, ambii sunt înconjuraţi de pupincurişti care-i aplaudă şi de militari care respectă regulamentele, aşa că nu există riscul să fie huiduiţi de cineva. Pe când aici, la protest, este cu totul altceva. Riscurile de a fi huiduiţi sunt mari.
Geaca roșie a lui Iohannis
Vă mai amintiţi de Iohannis, cu geaca roşie pe el, în Piaţa Universităţii, conducând manifestaţia? Ei, acum geaca roşie nu-i mai vine. I-a rămas mică. A şi uitat pe unde apus-o. Este preşedinte, echidistant, şi este treaba Guvernului să rezolve.
Este adevărat, protestatarii nu au autorizaţie să intre cu utilajele în oraş, fapt invocat de forţele de ordine, dar, la rândul lor, şi protestatarii sunt apăraţi de lege. Şi încă de una fundamentală. Constituţia, care la articolul 39 spune: „Libertatea întrunirilor. Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”. Oamenii manifestează paşnic.
Bineînţeles că nu au nici arme. Ar mai fi o chichiţă legislativă, de care se agaţă guvernanţii. O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin care a fost soluţionat un recurs în interesul legii privind interpretarea unui articol din Legea 60/1991, a adunărilor publice. S-a stabilit că obligaţia de declarare prealabilă a unei adunări publice există şi în cazul în care aceasta urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice.
Practic, această decizie anula dreptul la o manifestaţie spontană. Marşul transportatorilor şi al fermierilor este o manifestaţie spontană. Nu este asumat de nicio asociaţie profesională, deci nu are cine cere autorizaţie. Cu alte cuvinte, nu au ce căuta în Capitală să-şi spună doleanţele. Şi atunci, de ce pe 10 august 2018 li s-a permis manifestanţilor să ajungă în Piaţa Victoriei? Manifestaţia, după cum ştiţi, a degenerat într-o adevărată bătălie între forţele de ordine şi protestatarii veniţi din toate colţurile Europei.
Nici atunci, nicio organizaţie nu şi-a asumat organizarea mitingului. Şi nici nu avea cum, pentru că românii veniţi din diaspora să protesteze la Bucureşti nu făceau parte din nicio organizaţie. La vremea respectivă, procurorii militari descriau în rechizitoriul trimis în instanţă succesiunea evenimentelor de la protest, arătând că nu se justifica intervenţia în forţă a jandarmilor dispusă la ora 23,11 asupra întregii mase de protestatari, deoarece majoritatea oamenilor manifestau paşnic, printre ei aflându-se femei, copii şi persoane în vârstă, după cum informa Agerpres.
Acum, de ce acestor protestatari fără autorizaţie, nu li se permite accesul în Piaţa Victoriei? De ce s-au făcut baraje care să-i oprească, inclusiv în ţară, şi atunci, în 10 august, nu? Transportatorii şi fermierii nu s-au dedat la niciun fel de violenţe. Nu s-au încăierat cu forţele de ordine. Dimpotrivă, au refuzat ferm orice tentativă de politizare a mişcării lor.
Dar, să nu mai facem comparaţii cu geaca roşie a lui Iohannis, ori manifestaţii la care unora li s-a permis, iar altora, cei de acum spre exemplu, nu.
Cum se va rezolva criza
Care ar fi soluţia acum, pentru deblocarea crizei? Cerinţele manifestanţilor sunt foarte clare. Fermierii chiar au supus atenţiei opiniei publice un paradox: în România, ţara unde se face de mâncare pe orice centimetru pătrat de pământ, produsele alimentare din magazine sunt majoritatea aduse din import, iar fermierii români se roagă de guvernanţi să-i lase să producă mâncare pentru români.
Cum se poate rezolva? În ciuda deciziei ÎCCJ, realitatea este că oamenii s-au strâns cu utilajele la porţile Bucureştiului. Pe de altă parte, legal, nu au voie nici cu ele, nici pe jos, să ajungă în Piaţa Victoriei, să protesteze, pentru că nu au autorizaţie. Soluţia ar fi simplă. Guvernanţii cu responsabilităţi în deblocarea crizei, respectiv premier şi miniştrii de resort, să-şi mişte târtiţele şi să meargă să discute cu oamenii, acolo, pe centură, dacă la Palatul Victoria nu este voie. Nu le interzice nicio lege să facă asta.
Până acum însă, au fost trimişi la discuţii nişte funcţionari mărunţi, care s-au întors aşa cum s-au dus, iar responsabilii, evitând pericolul de a fi huiduiţi, că pe centură nu e ca la parada de 1 Decembrie, au transmis manifestanţilor că le vor rezolva toate revendicările.
Asta au făcut-o cu ochii pe buletinul meteo, în speranţa că gerul va rezolva problema. Oamenii îngheţaţi vor renunţa la protest.
Să vedem cum iese acatistul pe care Marcel Ciolacu l-a dat la Muntele Athos.
Urmăriți varianta video a editorialului, AICI.