Condimentul care îți stimulează creierul. Mulți români îl evită din cauza prețului

Condimentul care îți stimulează creierul. Mulți români îl evită din cauza prețului Stimulent pentru creier. Sursa foto: Dreamstime.com

Wasabi se numără printre cele mai puternice condimente din lume. Prezentat pe piață sub forma unui sos, servit de cele mai multe ori alături de sushi, acesta are un rol antiinflamator extrem de puternic.

Wasabi este unul dintre cele mai scumpe ingrediente utilizate în bucătăria japoneză. Datorită aromei aparte și a gustului pregnant, acesta a avut succes în toată lumea. Oamenii îl asociază cu sushi, fiind întotdeauna servit alături de această delicatesă. Puțini știu însă ce proprietăți are condimentul favorit al japonezilor.

Wasabi, puternic antiinflamator și stimulent pentru memorie

Japonezii adaugă aceste ingredient în numeroase preparate tradiționale. Cu toate că europenii și americani îl asociază strict cu sushi-ul, și îb consideră un sos iute, wasabi este inclus de niponi pe lista condimentelor.

Aceștia au realizat și un studiu legat de puterea pe care acest ingredient o are asupra organismului. Inițiatorii studiului au descoperit că acesta are efecte benefice asupra memoriei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Condimentul care îți stimulează creierul. Mulți români îl evită din cauza prețului

Wasabi. Sursa foto: Dreamstime.com

De altfel, japonezii sunt convinși că acestea stimulează creierul, acesta fiind unul dintre motivele pentru care îl includ aproape zilnic în alimentație.

„Ştiam din studiile anterioare pe animale că wasabi este benefic pentru sănătate. Dar ceea ce ne-a surprins cu adevărat a fost cât de vizibile au fost îmbunătăţirile”, a arătat Rui Nouchi, autorul studiului.

Profesorul de la Universitatea Tohoku s-a arătat uimit de proprietățile acestui ingredient. El a descoperit că wasabi îmbunătățește memoria pe termen lung.

Conține o substanță activă extrem de puternică

Potrivit studiului, ingredientul verde aprins conține o substanţă biochimică cunoscută în termeni de specialitate 6-MSITC. Aceasta are proprietăți  antioxidante şi antiinflamatoare.

Oamenii de știință au analizat efectele acestui condiment pe 72 de subiecți, cu vârste între 60 și 80 de aji. Aceștia au observat ce se întâmplă cu cei care au luat 100 de miligrame de extract de wasabi înainte de culcare. O parte dintre aceștia au aflat ulterior că au fost ghidați de efectul placebo, fără să le fie administrat, de fapt, ingredientul.

Condimentul care îți stimulează creierul. Mulți români îl evită din cauza prețului

Cultură de wasabi. Sursa foto: Dreamstime.com

Wasabi, ideal pentru creșterea imunității

Studiul a reliefat o îmbunătățire în ceea ce privește memoria episodică. Specialiștii spun că acesta reduce inflamația și nivelul oxidanților din partea creierului responsabilă cu memoria. Dincolo de aceste rezultate uimitoare, wasabi are un rol esențial în creșterea imunității.

Cu toate că este considerat aur curat pentru organism, românii îl consumă destul de rar. Motivul principal al acestui fenomen are legătură cu prețul piperat al ingredientului. De asemenea, acesta este ocolit și de mulți europeni. Wasabi este extrem de scump, în spatele cultivării acestuia fiind un proces complex. Rădăcina trebuie crescută la o anumită temperatură, în condiții specifice de mediu.