Salarii mai mari pentru anumiți angajați. Patronii sunt obligați să aplice legea

Salarii mai mari pentru anumiți angajați. Patronii sunt obligați să aplice legea Salariu sursă foto: arhivă EvZ

Angajații care au acumulat mai mult de doi ani vechime în muncă, până șa 1 ianuarie nu mai pot fi plătiți cu salariul minim pe economie. DIn acest an au intrat în vigoare noi norme de

Salarii mai mari pentru angajații care au mai mult de doi ani vechime, la 1 ianuarie 2024. Începând cu acest an, intră în vigoare noi reglementări privind legislația muncii. Acestea au în vedere majorarea veniturilor pentru lucrătorii plătiți cu salariul minim pe economie.

Salarii mai mari impuse prin lege

De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare noi norme de reglementare pentru legislația muncii. Conform noilor reguli, patronii nu mai pot plăti angajații mai vechi de doi ani cu salariul minim. este vorba despre o prevedere care a fost introdusă în Codul Muncii încă din anul 2021. Reglementarea nu s-a aplicat până în prezent. Drept urmare, de la 1 ianuarie angajații cu mai mult de doi ani vechime vor primi salarii majorate.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, prevede reglementarea în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, prevederile se aplică și pentru acei salariați plătiți cu salariul de bază minim brut pe țară care are deja un contract în vigoare mai vechi de 24 de luni.

„Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.

lucrători plătiți cu salariul minim

Lucrători Sursa foto: EVZ

Vulnerabilitatea din lege

Chiar dacă inițiatorii actului normativ au urmărit să facă un bine angajaților, legea are și o vulnerabilitate. Obligaţia de a plăti salarii majorate, prevăzută în OUG 142 din 2021 nu prevede un anumit procent minim. Prin acest act normativ executivul şi-a propus, declarativ, să vină în sprijinul salariaţilor menţinuţi pe salariul minim pe economie.

Astfel, angajatorii au fost obligați să plătească salarii mai mari după doi ani consecutivi de la angajare.  O parte dintre patroni au înțeles să aplice legea și să acorde doar o majorare simbolică, de un leu, de exemplu. Astfel, lucrătorii nu vor simți nici o îmbunătățire a veniturilor lor, dar patronii nu vor putea fi trași la răspundere.

Aproape 407.000 de angajaţi ar fi vizați de prevederile OUG 142 din 2021, conform informațiilor furnizate de Inspecţia Muncii.

Salarii mai mari pentru anumiți lucrători

Patronii care nu respectă legea vor fi sancționați Sursa foto: EVZ

Salarii mai mari doar în teorie

Teoretic, Majorarea nivelului salariului de bază se va negocia cu fiecare salariat care îndeplinește condiția de vechime. În urma negocierilor se va încheia un act adițional, semnat de ambele părți, la contractul individual de muncă.

Modificarea salariului de bază se înregistează, apoi, și se transmite în registrul general de evidență a salariaților în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, conform prevederilor H.G. nr.905/2017.

În prezent, salariul minim pe economie este de 3.300 de lei brut și se preconizează că în acest an va crește la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie.