Sonda solară indiană a ajuns pe orbita Soarelui, după o călătorie de patru luni

Sonda solară indiană a ajuns pe orbita Soarelui, după o călătorie de patru luni Orbita Soarelui. Sursa foto: Ig0rzh | Dreamstime.com

Sonda solară indiană Aditya-L1 a intrat sâmbătă pe orbita Soarelui, parcurgând o călătorie de patru luni. Aceasta reprezintă un succes recent în cadrul ambițiosului program spațial al Indiei, orientat spre explorarea centrului sistemului solar.

Sonda solară, care a fost lansată în luna septembrie, este echipată cu o serie de instrumente destinate măsurătorii și observării straturilor exterioare ale Soarelui.

Ministrul indian al Științei și Tehnologiei, Jitendra Singh, a comunicat pe platformele sociale că sonda a atins orbita sa finală, având misiunea „de a dezvălui misterul legăturii dintre Soare și Pământ”.

Sonda Solară Aditya-L1 a intrat pe orbita Soarelui

Statele Unite și Agenția Spațială Europeană (ESA) au expediat numeroase sonde către centrul sistemului solar începând cu programul Pioneer al NASA din anii 1960.

Ne puteți urmări și pe Google News

Japonia și China au inițiat propriile lor misiuni de observare solară pe orbita Pământului. Însă, cea mai recentă misiune a Organizației Indiene de Cercetare Spațială (ISRO) reprezintă prima dintr-o țară asiatică care a fost plasată pe orbita Soarelui.

Sonda solară

Sonda solară indiană, lansare. Sursa foto: Wikipedia/ Indian Space Research Organisation

Premierul Narendra Modi a salutat evenimentul ca pe o altă „piatră de hotar” în programul spaţial al Indiei.

„Aceasta este o dovadă a dedicării neobosite a oamenilor noştri de ştiinţă”, a declarat el pe reţelele sociale, adăugând: „Vom continua să explorăm noi frontiere ştiinţifice în beneficiul omenirii”.

Sonda, numită după o divinitate hindusă

Aditya, numită în onoarea unei divinități hinduse a Soarelui, a călătorit pe o distanță de 1,5 milioane de kilometri de la Pământ. Aceasta reprezintă doar 1% din distanța care separă planeta noastră de steaua sistemului solar.

În prezent, sonda solară se află într-un punct în care forțele gravitaționale ale celor două corpuri cerești se anulează reciproc. Astfel, i se permite să rămână pe o orbită stabilă în jurul Soarelui.

Orbiterul, cu un cost estimat de 48 de milioane de dolari, își propune să studieze ejecțiile de masă coronală, un fenomen periodic caracterizat prin eliberări masive de plasmă și energie magnetică din atmosfera Soarelui.

Aceste eliberări de masă coronală sunt atât de intense încât pot ajunge la Pământ și să perturbe funcționarea sateliților.

Sonda spațială indiană

Sonda spațială indiană. Sursa foto: isro.gov.in

Sonda spațială a Indiei, misiune cu real succes

De asemenea, misiunea pe care o are sonda spațială își propune să aducă claritate asupra altor fenomene solare prin captarea imaginilor și măsurarea particulelor din atmosfera superioară a Soarelui.

Programul spațial al Indiei gestionează un buget comparativ modest. Însă, acesta a înregistrat o creștere semnificativă de la momentul în care țara a lansat prima sondă pe orbita Lunii în 2008.

În luna august a anului trecut, India a obținut un alt succes notabil. A devenit prima țară care a reușit să aterizeze o navă spațială fără pilot în proximitatea polului lunar sudic, o zonă în mare parte neexplorată.

În 2014, India a devenit prima țară asiatică care a plasat o sondă pe orbita planetei Marte. De asemenea, țara are planuri de a lansa o misiune cu echipaj uman de trei zile pe orbita Pământului în cursul acestui an, potrivit News.ro.