Crăciunul pe orbita spațială. Cum îl așteaptă astronauții pe Moșu

Crăciunul pe orbita spațială. Cum îl așteaptă astronauții pe Moșu sursă foto: Wikipedia

Crăciun sau anul nou, pentru șase membri ai echipajului Expedition 34 nu înseamnă cadouri, vin fiert sau miros de brad. Cosmonauții trăiesc o experiență unică, inaccesibilă muritorilor de rând.

Crăciun pe orbită, la prima vedere sună irel, însă este o realitate trăită de astronauții care desfășoară misiuni  pe Stația Spațială Internațională. Departe de familie, încearcă totuși să transforme laboratorul științific într-un loc cât mai primitor cu putință.

Crăciun la 120 de kilometri altitudine

Crăciun sau anul nou, pentru șase membri ai echipajului Expedition 34 nu înseamnă cadouri, vin fiert sau miros de brad. Cosmonauții trăiesc o experiență unică, inaccesibilă muritorilor de rând. Pentru a vă face o idee, Dumitru Prunariu este singurul român din 22 de milioane care a ieșit în spațiu.

Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în spațiu; Sursă foto: Polițiadefrontieră.ro

Dar să revenim, curiozitatea ne îndeamnă să aflăm povestea astronauților care de Crăciun se uită la propriu de sus, la toată lumea. Nici Rudolf nici, Comet și niciunul din renii Moșului nu pot concura cu lipsa gravitației. De fapt, clopoțeii și nici tradiționalul ”Ho Ho Ho” nu pot răsuna peste hotarele orbitei spațiale. Sunetul nu se propagă în vid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar Pâmântul se rotește într-o mare de vid, pentru moment infinită. Așadar, am deslujit unul din mistere. Moșu nu poate ajunge pe orbită. Astronauții sunt pe cont propriu. Lipsa lui Crăciun credeți că-i descurajează pe eroii noștri situați la 120 de kilometri deasupra niveului mării, nici pomeneală.

Cam greu cu recuzita de Sărbători

Locuitorii stației spațiale nu au la dispoziție prea multe opțiuni pentru decorare. Un echipaj anterior le-a lăsat membrilor un brad de Crăciun și ciorapi confecționați din nomex, o fibră rezistentă la flăcări care poate fi depozitată la bord în siguranță.

Astronautul NASA Kevin Ford, comandantul echipajului Expediției 34 de pe Stația Spațială Internațională, urează lumii un Crăciun fericit de pe orbită

Sursa foto: NASA

Săptămâna dinaintea Crăciunului a fost una plină de evenimente și pentru echipajul orbital. Pe lângă o masă tradițională completă cu curcan și cartofi dulci, membrii echipajului au avut, de asemenea, șansa de a participa la videoconferințe cu familiile lor.

Acesta este un răsfăț deosebit, deoarece videoconferința este posibilă, de obicei, doar o dată pe săptămână și implică multă planificare pentru controlul misiunii și pentru zburătorii spațiali. În ciuda eforturilor NASA de a face ca sărbătorile de Crăciun să fie la fel de călduroase ca pe Pământ. Asta nu înseamnă că astronauții nu au dor de casă.

„Adevărul este că avem o tehnologie care ne permite, sperăm că prin intermediul unei sesiuni de internet sau cred că prin intermediul unui protocol de internet, să mă pot alătura lor și să le văd fețele, iar ei să mă vadă pe mine. Va fi un pic mai greu pentru mine, așa cum ar fi pentru oricine, dar cred că prețul merită cu siguranță."

Un Crăciun cu atitudine și multă altitudine

Hadfield a făcut sărbătorile alături de familia sa înainte de a pleca pentru a doua oară în vizită pe stația spațială. Cea mai mare parte a familiei sale este răspândită în întreaga lume, a declarat Hadfield, așa că au sărbătorit mai devreme sărbătorile zburând în Kazahstan pentru a petrece timp împreună înainte de decolarea de pe cosmodromul Baikonur de acolo.

Tom Marshburn, astronaut NASA cosmonautul rus Roman Romanenko și astronautul canadian Chris Hadfield tocmai se andocaseră la bordul unei nave spațiale rusești Soyuz pentru a se alătura membrilor echipajului existent al Expediției 34

Tom Marshburn, astronaut NASA cosmonautul rus Roman Romanenko și astronautul canadian Chris Hadfield tocmai se andocaseră la bordul unei nave spațiale rusești Soyuz pentru a se alătura membrilor echipajului existent al Expediției 34; Sursa foto: NASA TV

Hadfield este, de asemenea, un pasionat muzician și chitarist, așa că muzica și o chitară  vor face probabil parte din sărbătoarea de Crăciun, a declarat Cloutier-Lamasters. La rândul său, Romanenko a declarat că perspectiva unui Crăciun în spație este incitantă.

„Și ne vom îmbrăca frumos, vom decora stația, vom pune un brad de Crăciun, poate vom avea câteva cadouri care vor sosi pe vehiculele de marfă, care, desigur, ne vor face foarte fericiți și ne vor susține în această seară, în acest moment special”. Și cam așa arată un Crăciun din spațiu. Informații extrase de pe portalul livescience.com.