Finanțiștii estimează o reducere a dobânzilor la creditele bancare

Finanțiștii estimează o reducere a dobânzilor la creditele bancareRate Sursa: Arhiva EVZ

Scăderea inflației și a Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) din ultimele trei trimestre ale anului trecut sunt de natură să dea speranțe că se vor reduce ratele bancare. Economiștii sunt optimiști, în această privință.

Rate bancare mai mici pentru românii care au credite, estimează economiștii pentru anul care tocmai a început. Aceștia cred că 2024 va fi caracterizat prin stabilitate economică, după ce inflația a scăzut în ultimele trei trimestre. Astfel, este de așteptat ca și dobânzile la împrumuturi să se reducă.

Rate bancare mai mici, credite mai multe

În anul 2024, economiștii se așteaptă la o creștere a numărului de credite ipotecare. Dobânzile scăzute, apreciază aceștia, vor da un imbold pieței de profil. Cu toate acestea, cei care vorbesc despre reducerea dobânzilor, recomandă vigilență la cheltuieli.

„Cifrele arată că șocul mare a trecut - dobânzile s-au stabilizat și chiar vor începe să scadă. Dacă nu ne așteaptă vreo lebădă neagră, ar trebui să asistăm la o descreștere a inflației și, respectiv, la o creștere a numărului de credite ipotecare acordate în viitoarele trimestre, după ce, în 2023, numărul acestora a rămas relativ stabil”, a explicat Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar la Mr. Finance..

El atrage atenția solicitanților de credite să-și calculeze veniturile astfel încât să nu plătească rate bancare de peste 25-30% din acestea.

Sursa: It Exclusive

„Deși se pare că valoarea IRCC s-a plafonat, și chiar dă semne că o să scadă în martie 2024, în următoarea perioadă ar trebui să fim atenți la bugetul nostru, la creditele pe care le avem și la cele pe care urmează să le accesăm”, a declarat Ion Soltinschi.

Băncile vin cu oferte atractive

Pentru a atrage noi clienți mai multe bănci propun noi oferte destinate celor interesați. Acestea au în ofertă credite ipotecare cu dobândă fixă de 5,99% - 6,19%, ceea ce înseamnă rate bancare stabile. Potrivit expertului, noile tipuri de credite pot reprezenta o opțiune pentru cei care doresc să refinanțeze. Este vorba despre acei clienți care au ajuns să plătească sume uriașe din cauza dobânzilor care au fost majorate în ultimii doi ani.

Conform finanțistului, la un credit de 350.000 de lei cu dobândă variabilă, accesat pentru o perioadă de 30 de ani, rata ajunge la circa 2.700 de lei pe lună. În cazul unei refinanțări, pentru o dobândă fixă de 6%, noile rate bancare vor ajunge la 2.100 de lei. Este vorba despre o economie de 600 lei pe lună.

Rate bancare mai mici pentru români

BNR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rate bancare în contextul creșterii IRCC

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), IRCC pentru primul trimestru al anului 2024 va fi de 5,97%. Indicatorul este în creștere față de nivelul de 5,96% din ultimul trimestru al anului 2023. Impactul asupra ratelor cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ.

„Pentru trimestrul 1 al anului 2024, BNR estimează o inflație de 7,7%, în continuă descreștere până în trimestrul al treilea al anului 2025, când, conform estimărilor, ar trebui să ajungă la 3,3%. Scăderea inflației în ritmul previzionat de către BNR ar fi un scenariu foarte optimist”, a precizat expertul Mr. Finance.

Pe de alt parte, economiștii sunt de părere că IRCC, în trimestrul al doilea al anului curent, va fi în jur de 5,90%. Ceea ce înseamnă o reducere destul de mare și, implicit, rate bancare mai mici. Indicele este utilizat pentru calcularea dobânzilor la credite din luna mai 2019, moment la care avea o valoare de 2,36%. Oscilațiile indicatorului, din ultimii ani, au dus la rate bancare duble, în mai puțin de doi ani.

„Acest lucru ar duce inevitabil și la scăderea indicilor bancari, în primul rând IRCC, fapt care ar ușura foarte mult situația financiară a peste 450.000 de români care au credite cu dobândă variabilă legată de IRCC. În trimestrele viitoare, am putea să ne așteptăm la descreșteri ușoare în ceea ce privește IRCC-ul”, a adăugat Ion Soltinschi.

Ne puteți urmări și pe Google News