Atacul japonez de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941! Controverse și suspiciuni

Atacul japonez de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941! Controverse și suspiciuni Atacul de la Pearl Harbor; Sursa foto: U.S. Naval History and Heritage Command Photograph.

Atacul japonez de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941! Controverse și suspiciuni. Au știut autoritățile și dacă au știut, de ce nu au intervenit?

Atacul japonez de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941! Controverse și suspiciuni. Au știut autoritățile și dacă au știut, de ce nu au intervenit?

La 7 decembrie 1941, aviația imeprială japoneză care decola de pe portavioane și utiliza inclusiv piloți kamikaze, adică piloți cu avioane încărcate cu explozibil care cădeau pe ținta desemnată, lovea flota SUA din Hawaii, aflată în Pacific în portul principal Pearl Harbor.

A doua zi, americanii, prin vocea lui Franklin Delano Roosevelt, liderul SUA, au declarat război Japoniei, aliate cu Hitler și cu Mussolini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pearl Harbor - putea fi evitată tragedia?

Nu facem istorie contrafactuală, dar există dovezi că tragedia putea fi evitată. Nu au fost descoperite recent, ci existau, culmea, înainte de 7 decembrie 1941.

Dar oare cine au fost actorii acestei situații și cum a fost ea ignorată? Sau mai bine zis, de ce a fost ea ignorată?

Povestea ar începe cam așa. A fost o dată, în mod cert, un sportiv, mare jucător de baseball, care juca pe postul de catcher. Se numea Moe Berg și a trăit între 1902 și 1972. Era necăsătorit în anii 30-40 (de fapt niciodată nu s-a căsătorit) și simțea că se va apropia de final cariera sa, prin 1939. Începuse războiul și, fapt mai rar, stăpânea la perfecție foarte multe limbi străine. Prinește un pont, se crea OSS, precursoarea CIA de către colonelul, mai târziu, generalul William Wild Bill Donovan (1883-1959). De el asculta și rezidentul OSS din Elveția, Allen C Dulles, primul șef al CIA.

William Donovan sesizase importanța serviciilor secrete și nu dorea să aibă de a face cu ofițeri care nu doreau să afle date, informații, trăgând de limbă, scotocind prin corespondență sau șantajând adversarul. Pregătirea militară a unui spion ținea mai mult de situații limită să știe cum să se infiltreze sau cum să se extragă de undeva.

Pearl Harbor - filmarea lui Moe Berg ajunge la Donovan

Moe Berg a făcut parte din echipa americană de baseball care a jucat în Japonia în marile orașe. El avea la el, fiind video-amator, o cameră de filmat, destul de performantă. Într-o zi, obișnuit să urce pe acoperișul hotelului unde era cazat,  a văzut cum șantierene navale lucrau intens înainte de 1941. A filmat mai mult instinctiv și a păstrat rola în colecție. Evident, a plecat în SUA, mult mai devreme decât trebuia, fugind din spital. Oficial, nu era integrat într-un serviciu de informații.

Ajuns în posesia casetei, colonelul Donovan îl angajează pe Berg și face un raport Președintelui SUA, în care expune riscul ca flota SUA din Hawaii să fie atacată de japonezi pentru că acea casetă arăta construcția de port-avioane.

Pearl Harbor și meciul de baseball întrerupt. Donovan este luat pe sus și dus la Roosevelt

În după amiaza zilei de 7 decembrie, colonelul Donovan privea un meci de baseball, unul decisiv. Se bucura înghițind pop-corn, când pe stadion i se aude numele, fiind solicitat să meargă la prima centrală telefonică. Donovan pur și simplu se face că nu aude, dar apar doi ofițeri ai Gărzii Naționale care îl salută și mai că nu îl iau pe sus, fiind rugat să meargă cu ei, fiindcă însuși președintele SUA era la capătul unui telefon, cerând să îi vorbească.

Pearl Harbor a fost doar un pretext se pare

Donovan află de la cei doi ofițeri că se petrecuse ceva în Hawaii și că era nevoie de el. Restul se știe... Ce nu se știe, este de ce Roosevelt i-a ignorat pe Donovan și Berg. Se pare că americanii aveau nevoie de un pretext pentru a atrage opinia publică să simpatizeze un război. Niciodată cei ce atacă primii nu sunt aplaudați. Așadar, apărarea din Pearl Harbor a fost deliberat lăsată descoperită. Pacificul, în 1942, va deveni cel mai important teatru de război americano-japonez.

Moe Berg, mort în 1972, va avea o carieră importantă de spion...

Câteodată, istoria, când ai dreptate, îți întrerupe și meciul preferat la care te uiți..

Sursa foto: