Medicamentele cu statine, ideale pentru adulții cu boli de inimă

Medicamentele cu statine, ideale pentru adulții cu boli de inimă Sursa foto: arhiva EVZ

Medicamentele cu statine reprezintă cea mai bună modalitate pentru ca adulții cu boli de inimă să rămână sănătoși, dar aceștia le evită.

Medicamentele cu statine reprezintă cea mai bună modalitate pentru ca adulții cu boli de inimă să rămână sănătoși, dar o mulțime de persoane care ar putea beneficia de ele nu le iau. Potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine, numărul adulților cu vârsta de peste 20 de ani care iau statine a crescut de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, tendința generală s-a oprit în mare parte în ultimii cinci ani, din 2013 până în 2018. Reducerea colesterolului din sânge cu ajutorul statinelor scade riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. Celor care au un nivel de colesterol LDL, sau colesterol „rău”, de 190 mg/dl sau mai mare li se spune să le ia. La fel și adulții cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani cu niveluri de LDL de 70 mg/dl sau mai mari, care au și diabet sau prezintă un risc ridicat de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Ce sunt medicamentele cu statine

Statinele trebuie administrate și persoanelor care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau care au boală arterială periferică. Ele sunt medicamente care scad cantitatea de colesterol pe care o produce ficatul dumneavoastră. Acest lucru înseamnă că există mai puțin colesterol în sângele dumneavoastră, ceea ce înseamnă că acesta nu vă poate deteriora arterele și nu poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral.

Ne puteți urmări și pe Google News
medicamente cu statine

Medicamentele cu statine, ideale pentru adulții cu boli de inimă. Sursa foto Dreamstime

De asemenea, statinele scad inflamația și împiedică plăcile de colesterol să se deplaseze în vasele de sânge, ceea ce reprezintă un alt mod prin care scad riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Oamenii se tem de efectele secundate

Experții spun că unul dintre motive este faptul că oamenii se tem de efectele secundare și au o idee generală despre statine care nu se bazează pe fapte. Statinele au o reputație proastă și există o mulțime de informații false online care îi împiedică pe cei mai mulți oameni să le ia. Unele statine au fost legate de dureri musculare, slăbiciune și dureri articulare. Cu toate acestea, aceste efecte secundare nu sunt frecvente și, de obicei, sunt ușor de remediat prin trecerea de la o statină la alta din aceeași clasă.

Există o barieră medicală

O barieră medicală în calea accesului la statine este faptul că medicii nu folosesc de obicei calculatoarele de risc cardiovascular, deoarece nu au timp, nu dispun de informații sau nu sunt de acord cu ele. Instrumentele din dosarele electronice de sănătate care calculează riscul de ASCVD sunt utile, dar nu sunt folosite foarte des și nu abordează alte probleme, cum ar fi faptul că pacienții au priorități diferite și nu au suficient timp pentru a lua decizii împreună, potrivit medicalnewstoday.