Compensații pentru facturile la căldură și energie. Verificați stadiul cererii

Compensații pentru facturile la căldură și energie. Verificați stadiul cereriiSursa foto: Dreamstime.com

Consumatorii casnici din Republica Moldova, care s-au înregistrat în sistemul informaţional compensatii.gov.md până pe 25 noiembrie 2023, pot să acceseze informațiile privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. De asemenea, această informaţie va fi comunicată tuturor solicitanților şi prin SMS, pe parcursul următoarelor zile.

Compensații pentru căldură și energie în Republica Moldova. În acest an, autoritățile de la Chișinău au decis creeze șapte categorii de vulnerabilitate, comparativ cu cinci, câte au fost anul trecut:

-extremă, -foarte ridicată, -ridicată, -medie, -scăzută, -primară și fără vulnerabilitate.

Compensații pentru căldură și energie. Cum vor fi atribuite

În funcție de categoria atribuită fiecărui cetățean, vor fi achitate și compensațiile. Pentru consumatorii casnici, care vor beneficia doar de compensații în factură, statul va compensa un volum maxim de 180 m3/lună pentru gazele naturale. Prețurile finale, achitate de consumatori în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică, vor varia între 12 și 17 lei, potrivit jurnal.md.

  • Extremă - 12 lei
  • Foarte ridicată- 12,2 lei
  • Ridicată -12,4 lei
  • Medie - 12,6 lei/m3
  • Scăzută - 17 lei/m3
  • Primară - preț reglementat de furnizor - 18,07 lei
  • Fără vulnerabilitate - prețul reglementat de furnizor - 18,07 lei

Pentru energie termică, prețul compensat variază

Factura la căldură

Sursa foto: Arhiva EVZ

Energia termică va fi compensată pentru un volum maxim de 1,3 Gcal/lună, prețul compensat variind între 1450 și 2900 de lei/Gcal.

Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună, iar prețurile finale vor fi cuprinse între 1,54 și 2,54 lei/kWh.

Când pot fi depuse cererile

Ministerul Muncii a transmis că cererile pot fi depuse pe întreaga durată a sezonului rece, până pe data de 25 a fiecărei luni, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna în care au completat cererea.

La sfârșitul lunii noiembrie, peste 740 de mii de cereri au fost depuse pe platforma compensatii.gov.md.

Pentru informațiii suplimentare, cetățenii pot apela la Linia verde 0 8000 5000, de luni până vineri, între orele 10:00-20:00 și sâmbătă, între orele 10:00-16:00, sau se pot adresa la adresa de e-mail suport@compensatii.gov.md.

Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare.