Ajutorul de încălzire, plătit retroactiv. Cum se depun cererile
- Maria Dima
- 30 noiembrie 2023, 11:15
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că cetățenii din Republica Moldova vor primi retroactiv compensații pentru perioada rece a anului, chiar dacă cererea nu le-a fost validată.
Ajutorul de încălzire 2023-2024. Cetățenii din Republica Moldova vor primi, în acest an, 800 de lei ajutor pentru perioada rece a anului (APRA). Anul trecut, ajutorul a fost de 700 de lei. Începând cu acest an, acest ajutor va fi în sistemul decompensații la energie. Vor putea beneficia de APRA (ajutorul social) gospodăriile cu venituri mici.
Pentru o persoană din mediul rural, aceasta ar fi echivalent cu 3. 963 de lei, pentru o persoană din mediul urban – 4 663 de lei. Persoanele care se înregistrează și sistemul identifică venituri mai mici de acest prag se vor califica pentru această prestație. O altă condiție este că gospodăria trebuie să se încălzească cu o sursă de energie solidă. Cererile pot fi completate întreaga durată a sezonului rece, până pe data de 25 a fiecărei luni.
În legătură cu validarea cererilor, ministrul Muncii a precizat: „Noi avem această prevedere prin care dacă cetăţeanul s-a înscris în sistem, dar există anumite erori. Până noi vom clarifica situaţia cetăţenii vor primi retroactiv. Dacă durează soluţionarea situaţiei pînă în ianuarie, atunci cetzăţeanul va pimi compensaţia pe noiembrie, pe decembrie şi aşa mai departe”.
Cei ce s-au înscris pe platforma compensaţii, dar cererea nu le-a fost validată, trebuie să meargă la asistentul social cu buletinul de identitate şi factura la energia electrică. Potrivit Ministerului Muncii, până acum peste 730 de mii de cetăţenii s-au înscris pe platforma compensatii.gov.md.
Persoanele care nu s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md până la data de 25 noiembrie 2023 se vor putea înregistra în continuare, dar nu vor primi compensații pentru luna noiembrie. În cazul în care cererea a fost depusă după data de 25 a lunii, compensația va fi acordată începând cu luna următoare.
Ajutorul de încălzire acordat în această iarnă
În timpul sezonului rece 2023-2024, vor fi acordate două tipuri de compensații:
-compensații pentru plata facturilor pentru gazele naturale, energia termică și energia electrică utilizate pentru încălzire -compensații sub formă de plată monetară pentru gospodăriile încălzite cu lemn, cărbune sau alți combustibili solizi.
Categoriile de vulnerabilitate energetică sunt atribuite automat pe baza parametrilor stabiliți de guvern: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea costurilor cu energia în consumul gospodăriei, tipul de sistem de încălzire utilizat etc.
Compensația va fi plătită în perioada noiembrie - martie.
În plus, familiile cu venituri mici vor avea în continuare dreptul la o indemnizație pentru sezonul rece. Aceasta va fi înlocuită cu o plată în numerar de 800 de lei pe lună.
Ce trebuie să facă cei care solicită ajutorul de încălzire
Pentru a beneficia de indemnizație, este necesar să se înregistreze personal pe platforma online compensatii.gov.md. Nu se vor acorda compensații persoanelor care nu s-au înregistrat online.
Categorii de vulnerabilitate energetică
În acest an există 7 categorii de vulnerabilitate energetică. Anul trecut au fost 5. Acum au fost introduse două categorii noi de vulnerabilitate energetică: extremă și primară.
Astfel, toți consumatorii vor fi împărțiți în următoarele categorii:
-cu vulnerabilitate energetică extrem de ridicată -cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată -cu vulnerabilitate energetică ridicată -cu vulnerabilitate energetică medie -vulnerabilitate energetică scăzută -cu vulnerabilitate energetică primară -fără vulnerabilitate energetică
Cum vor fi atribuite categoriile de vulnerabilitate
Categoria de vulnerabilitate energetică a unei gospodării este determinată de raportul dintre costul energiei în sezonul rece și venitul care poate fi utilizat pentru plata energiei.
Costul energiei în sezonul rece este estimat prin înmulțirea cantității medii lunare de energie consumată de gospodărie în sezonul rece al anului precedent cu tarifele de energie necompensate în anul curent.
Venitul disponibil pentru plata energiei se determină prin scăderea din venitul lunar total al gospodăriei a unei sume echivalente cu nivelul minim de cheltuieli calculat de Biroul Național de Statistică, din care se scad cheltuielile energetice ale gospodăriei. Acest nivel minim de cheltuieli este aplicat în formula de calcul în mod diferențiat pentru a identifica gospodăriile cu cele mai mari cheltuieli lunare:
-Nivelul minim de cheltuieli pe persoană pentru mediul rural - 3963,8 lei -Nivelul minim de cheltuieli pe persoană pentru zonele urbane - 4663,49 lei -Nivelul minim de cheltuieli pe persoană cu handicap grav pentru mediul rural - 5945,7 lei -Nivelul minim de cheltuieli pe persoană cu handicap grav pentru zonele urbane - 6995,2 lei
Astfel, costurile pentru gospodăriile în care sunt persoane cu handicap grav sau pentru locuitorii din mediul urban vor fi mai mari, iar aceste gospodării vor primi compensații mai mari.
Fără ajutor pentru lemne de foc
În acest an, autoritățile nu vor distribuilemne de foc pentru populație, în schimb, gospodăriile cu venituri mici care nu se încălzesc cu gaz sau energie termică vor primi compensații în bani pentru a cumpăra lemne de foc sau o altă sursă.