Cât de mare e riscul unui cutremur major în România, potrivit INFP

Cât de mare e riscul unui cutremur major în România, potrivit INFP Cutremur. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cutremurul de noapte trecută din Buzău a creat panică printre toți cei care l-au simțit. Institutul Național pentru Fizică a Pământului (INFP) a anunțat că seismul a avut o magnitudine de 4,7 pe scara Richter. Ulterior, instituția l-a revizuit la 4,8.

În lumina acestui context, specialistul Mihai Diaconescu de la INFP a oferit explicații despre motivele de îngrijorare legate de posibilitatea unui cutremur puternic în țara noastră și a subliniat importanța vigilenței pentru cetățenii români.

Specialiștii INFP, despre riscurile producerii unui cutremur major

În opinia lui Mihai Diaconescu, ultimele cutremure sunt încadrate în ceea ce se consideră seismicitatea obișnuită a zonei Vrancea. Mai mult, acestea nu au nicio caracteristică neobișnuită în termeni de magnitudine, adâncime sau mod de manifestare.

Prin urmare, nu ar trebui să fim surprinși sau să ne îngrijorăm în mod excesiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

În continuare, specialistul INFP a subliniat că nu există nicio modalitate de a prezice cu exactitate magnitudinea unui potențial seism în România sau la nivel global.

Ce trebuie să facă românii în cazul unui seism puternic

În plus, conform expertului INFP Mihai Diaconescu, în cazul unui posibil cutremur major, este important ca românii să nu intre în panică. Astfel, ei trebuie să adopte toate măsurile preventive necesare pentru a se proteja în eventualitatea unui eveniment mai puternic.

În acest moment nu există motive de îngrijorare suplimentare față de cele pe care trebuie să le avem în pregătirea populației pentru un eventual viitor cutremur major, pentru pregătirea instituțiilor care trebuie să intervină în asemenea situații”, a mai spus el la Antena 3 CNN.

Cutremur în România noaptea trecută

INFP. Un nou cutremur a avut loc duminică, în Buzău. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cutremur mediu produs în Buzău

Un seism mediu cu magnitudinea 4,8 s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora locală 00.05, în județul Buzău, potrivit informaţilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

„În ziua de 04.12.2023, 00:05:48 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.7, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs la 53km V de Focșani, 59km NV de Buzău, 61km SE de Sfântu-Gheorghe, 70km E de Brașov, 85km NE de Ploiești“, se arată în comunicatul de pe site-ul INCDFP.