Gregorian Bivolaru, dovedit proxenet după aproape trei decenii. Cum a tot fost scăpat în România guru yoga

Gregorian Bivolaru, dovedit proxenet după aproape trei decenii. Cum a tot fost scăpat în România guru yoga Gregorian Bivolaru. Sursa foto: Arhiva EVZ

După 28 de ani de la primele anchete serioase asupra lui Gregorian Bivolaru și a grupării sale MISA, foștii polițiști și procurori români, care au lucrat la dosarele gurului, au satisfacția că n-au greșit când au văzut în el un infractor. Azi, autoritățile franceze au făcut ce n-au putut face românii când trebuia.

Normal 0

Ne puteți urmări și pe Google News

false false false

EN-US X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-font-kerning:1.0pt; mso-ligatures:standardcontextual;}

Aceeași mulțumire o avem și noi, ziariștii acelor ani care am devoalat ce se petrecea în unele așramuri MISA. Polițiștii și procurorii din Franța n-au avut opreliști să constate și să-l aresteze pe Gregorian Bivolaru pentru că patrona o rețea internațională de prostituție și de trafic de persoane, ba să-l acuze și de răpire.

Gregorian Bivolaru, dovedit proxenet după aproape trei decenii

În anii 1994-2000, când presa era foarte atentă la ce se petrece cu unii membri MISA, cu familiile lor și dezvăluia cine erau cei atrași în această organizație ca punea accent pe sex nu numai pe yoga, ziariștii au fost dați în judecată de Bivolaru și MISA. M-am numărat printre ei, colegi de la Evenimentul zilei, Ziua, Jurnalul național.

Am fost târâți prin procese ani de zile, dar n-au reușit să ne bage după gratii (atunci codul penal prevedea și închisoare pentru calomnie!) sau să obțină condamnări cu despăgubiri colosale. Una dintre persoanele care-i apărau drepturile omului Gregorian Bivolaru, acuzat intens de familiile unor tineri care se rupseseră de tot după ce au intrat în MISA, a fost Monica Macovei, în perioada când era președinta APADOR-CH Romania. Știu bine ce afirm, deoarece în 1997 am făcut o emisiunea la Tele7 abc despre MISA, iar Monica Macovei a trimis-o pe Renate Weber ca să răspundă întrebărilor unor ziariști și mamelor unor tineri ”yoghini”.

Fragment din declarația unei tinere care a fost nevoită să se despartă de soț fiindcă ea nu accepta practicile impuse de Bivolaru.

Soțul femeii a venit cu o replică, dar nu a prezentat nicio probă. MISA și Gregorian Bivolaru m-au dat în judecată, alături de ziariști de la Ziua, care și ei prezentaseră cazul. N-au câștigat procesele

În schimb, Poliției, Jandarmeriei și Parchetului, aghiotanții gurului le-au dat de multe ori cu tifla. Până la un moment dat, când o minoră din MISA a mers și a denunțat la ce a fost supusă de Gregorian Bivolaru.

Gregorian Bivolaru, dat în urmărire prin Europol

Guru a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor. A fost apoi eliberat condiţionat, în 13 septembrie 2017, după ce a executat doar un an şi două luni din pedeapsă. Nu după mult timp a plecat din țară. Dar în septembrie 2017, Gregorian Bivolaru a fost dat în urmărire prin Europol de către autorităţile finlandeze, pentru mai multe infracţiuni de trafic de persoane şi abuz sexual, comise în Finlanda şi în Franţa, în perioada 2006 -2013.

Interviul din Penitenciarul Bistrița și nominalizarea unui cursant VIP

Sunt lucruri despre care am mai scris, dar care acum trebuie reamintite, mai ales pentru a înțelege că străinii au dat și în acest caz o lecție autorităților noastre.

Înainte de a ieși din Penitenciarul Bistrița, la începutul anului 2017, Bivolaru a acordat un interviu unui reporter român și unui jurnalist german. Atunci, Gregorian Bivolaru a ținut să spulbere toate afirmațiile apărute în presă după arestarea lui la un târg din Paris și extrădat în România. A afirmat că el nu a spus niciodată că, dacă va fi adus în țară, va face dezvăluiri fulminante despre multe VIP-uri din mediile politice, ale justiției și din anumite ONG-uri. Nu a spus-o nici instanței din Franța care îi decidea extrădarea, nici vreunui jurnalist, a susținut guru.

Și chiar așa a fost, întemeietorul MISA și-a ținut gura: în afara numelui premierului Cioloș, despre care a spus că a frecventat cursurile lui, el nu a mai vorbit despre niciun fost elev de-al său care a căutat integrarea în absolut în spiralele de la Băile Herculane, de la Costinești sau din sala studențească de la „Leu” unde, în anii 90 făcea inițieri . O judecătoare, participantă la „ședințele” de tantra yoga, și-a pierdut slujba după descoperirea ei de către jurnaliști.

Poliția și serviciile făceau dosare degeaba

Nu mai e demult un secret, am mai afirmat asta, bazându-mă pe mărturii ale unor foști membri MISA sau informații de la polițiștii care au lucrat în dosarele care l-au vizat pe guru Gregorian Bivolaru. Adevărul e că, dacă ar fi vrut, Bivolaru ar fi avut o listă lungă de scris cu nume de judecători, procurori, avocați, grefieri, studenți la drept din anii 90 – 2000, mulți știuți și de ziariștii de investigații din acea perioadă. Poliția și serviciile făceau dosare peste dosare cu ce se petrecea în MISA lui Bivolaru, cu ce găseau la perchezițiile din așramuri, însă magistrații... „îl scăpau printre degete”.

Gregorian Bivolaru, într-una din fotografiile făcute la Costinești, în tabăra de yoga

Pentru mediul politic, Bivolaru și practicile yoga neconvenționale (n.r. băutul urinei, terapia prin sex) erau mereu considerate „o bombă cu ceas”, gata să explodeze când interesele o cer. După cum se vede, nu a explodat niciodată de-a lungul timpului, iar Bivolaru, la ieșirea din pușcărie, a tranșat subiectul: Nu are ce dezvăluiri să facă și nu va da statul român în judecată pentru condamnarea lui.

Exemplu de judecată în România. Guru a primit înapoi 11 imobile

Tribunalul Cluj a dat în 17 ianuarie 2020, sentinţa după rejudecare în dosarul MISA, care se afla pe rol încă din anul 2007. Astfel, Gregorian Bivolaru și ceilalți inculpați au fost achitați sau a încetat procesul împotriva lor în cazul unor infracțiuni de trafic de persoane ca urmare a prescripției. De asemenea, s-a dispus ridicarea sechestrului de pe bunurile mobile și imobile ale inculpaților. În cazul lui Bivolaru, este vorba despre 11 imobile din București.

MISA și guru Bivolaru, interziși în alte țări

Practicile lui despre așa-zisa yoga, iată însă că au deranjat autoritățile altor state. În anul 2011,  MISA a fost interzisă de autorităţile indiene pe motiv de pornografie. Finlanda și Franța n-au fost atât de tolerante ca Suedia, unde Bivolaru a locuit câțiva ani buni. Autoritățile de aici au făcut anchete temeinice și au descoperit acum ce fel de rețele dubioase patrona guru Bivolaru și partenerii lui sub umbrela practicării de yoga.