De ce nu trebuie să luăm antibiotice la orice răceală? Avertismentul unui medic ORL
- Alexandru Stan
- 26 noiembrie 2023, 10:00
Răcelile sunt foarte frecvente în sezonul rece și mulți oameni se grăbesc să ia antibiotice pentru a scăpa de simptome. Dar acest lucru este greșit și periculos, spune dr. Ionuț Tănase, medic primar în ORL și ORL pediatric, la Antena 3 CNN.
El explică faptul că majoritatea răcelilor sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, și că antibioticele nu au niciun efect asupra lor. Mai mult, abuzul de antibiotice crește rezistența unor bacterii mortale, care pot provoca infecții grave.
„O infecție virală care interesează tractul respirator se tratează simptomatic. Ce înseamnă simptomatic? Un antiinflamator nesteroidian, un dezinfectant local oro-faringian. Vorbim de o faringită”, spune dr. Tănase.
Antibioticele, recomandate doar în cazuri grare
El adaugă că antibioticele ar trebui recomandate doar în cazul în care există semne clare de infecție bacteriană, cum ar fi ganglioni dureroși, puroi pe amigdale, febră înaltă sau agravarea simptomelor sub tratamentul simptomatic.
„În primul rând, un antibiotic ar trebui recomandat în urma unui antibiogramă. În al doilea rând, vorbim de semne, vorbim de criterii clare după care se recomandă un antibiotic”, spune medicul.
Dr. Tănase avertizează și despre riscurile tratamentului cu antibiotice pentru rinosinozită, o inflamație a sinusurilor și a nasului, care de cele mai multe ori este de origine virală: „Vorbim de o rinosinozită acută, majoritatea rinosinozitelor acute și dacă o să citiți ghidurile de specialitate și aici mă refer la EPOS, sunt virale, o să vedeți că locul antibioticului în EPOS este undeva foarte departe, undeva poate după evoluție de o lună de zile, două luni de zile. În primele faze se tratează la fel simptomatic cu dezobstruant nazal, un mucolitic un antiinflamator”.
România, pe primul loc la stafilococ auriu
El mai spune că prelevarea secreției nazale nu este un criteriu pentru a prescrie antibiotice, deoarece aceasta poate conține stafilococ auriu, o bacterie care trăiește la nivelul nasului, dar care nu este neapărat patogenă.
„Secreția aceasta este o secreție prelevată impropriu, fiindcă este un germen ubicuitar care trăiește la nivelul treimi anterioare a forțelor nazale, în zona unde întâlnim firele de păr, acei vibrizi. Dacă secreția este prelevată din această porțiune, în cele mai multe cazuri vom avea prezent pe aceste culturi stafilococul auriu”, explică medicul.
Dr. Tănase atrage atenția că România este pe primul loc în Europa la rezistența la stafilococul auriu, din cauza tratamentelor antibiotice eronate. El îi sfătuiește pe pacienți să nu ceară antibiotice la farmacie sau să le ia fără prescripție medicală. De asemenea, el îi îndeamnă pe medici să aibă o comunicare mai bună cu pacienții și să le explice modul corect de tratament al răcelilor, potrivit Antena 3.