Alexandru Rafila complică accesul la antibiotice. Argumentele ministrului
- Julieta Savitchi
- 21 noiembrie 2023, 17:55
Alexandru Rafila vrea ca antibioticele să nu mai poată fi eliberate cu „rețetă simplă”. Care sunt explicațiile ministrului Sănătății.
Antibiotice inaccesibile pentru români. Antibioticele ar putea să nu mai poată fi luate din farmacii nici cu rețetă simplă, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Prin această măsură, autoritățile vor să stopeze deja un fenomen larg răspândit în România - consumul de antibiotice după ureche.
De ce Rafila limitează accesul la antibiotice
Datele Ministerului Sănătății arată că 3% dintre români iau zilnic antibiotice. Medicii atrag atenţia că abuzul duce la creşterea rezistenţei unor bacterii mortale.
„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala. În sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie”, a explicat ministrul.
„Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a adăugat Rafila.
Pericolul care îi urmăreşte pe români
Alexandru Rafila spune că există pericolul ca în următorii 20-30 de ani românii să ajungă în epoca preantibiotică.
„Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecţiile banale cu bacterii (...), pe care le tratăm cu uşurinţă, făcând un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecţii ameninţătoare de viaţă. Pentru care nu avem tratament”, a spus Rafila, citat de Agerpres.
Ministrul a mai declarat că nu avem decât două soluţii să menţinem lucrurile astea sub control. „În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar. Şi să le şi luăm într-un mod corect. Adică antibioticul potrivit, pentru infecţia potrivită, în doza potrivită şi cu durata de tratament potrivită”, a spus Rafila, marţi, la conferinţa de presă.
El a subliniat importanţa educării populaţiei pe tema utilizării antibioticelor.
Ce este rezistenţa la antibiotice
Rezistența la antibiotice este atunci când bacteriile (germenii) dezvoltă modalități de supraviețuire la medicamentele menite să le omoare. Utilizarea greșită și utilizarea excesivă a antibioticelor au contribuit la rezistențăe. Problema care a fost considerată, de către agențiile globale de sănătate, o amenințare urgentă pentru sănătatea publică.
Atunci când o persoană se infectează cu bacterii rezistente, antibioticele nu mai sunt la fel de eficiente în oprirea infecției. Acest lucru îngreunează tratamentul și crește riscul de răspândire a infecției rezistente la alți oameni.
Din fericire, experții au identificat modalități de a preveni creșterea rezistenței la antibiotice.
Un număr tot mai mare de bacterii devin rezistente. Inclusiv cele care provoacă infecții ale pielii, infecții ale tractului urinar, meningită, boli cu transmitere sexuală și infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia.
Pentru a fi clar, nu oamenii, ci bacteriile devin rezistente la antibiotice.