Antibioticele, tratamentul „ de urgență” al românilor. Record de rețete decontate în 2022

Antibioticele, tratamentul „ de urgență” al românilor. Record de rețete decontate în 2022Sursă foto: Arhiva EVZ

Peste 25 % dintre români au primit anul trecut rețete decontate prin CNAS pentru antibiotice.

Unu din patru români se tratează cu antibiotice. Cifrele înregistrate anul trecut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate arată că o mare parte din populația țării apelează des la acest tip de tratament.

Peste 25% dintre români aleg să ia antibiotice

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că peste 4,2 milioane de români asiguraţi au primit reţete compensate sau gratuite pentru tratament cu antibiotice.

Andrei Baciu a menționat că lângă această cifră, au primit rețete pentru antibiotice și pacienții din spitale.

„Antibioticele salvează vieţi, este un adevăr incontestabil, dar dacă nu sunt administrate corect, ne pot face mai mult rău. Iar sfatul meu este unul simplu: nu luaţi antibiotic decât la recomandarea unui medic”, a precizat președintele CNAS.

Semnal de alarmă

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate trage un semnal de alarmă legat de această tendință. Acesta le-a amintit românilor că ar trebui să apeleze la tratamentul cu antibiotice, doar în anumite cazuri.

„Anul trecut, peste 4,2 milioane de persoane asigurate din România au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic în anul 2022. Asta înseamnă că 1 din 4 asiguraţi au beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic.  ”, a adăugat oficialul.

Cheltuielile pentru tratamentele cu antibiotice, decontate anul trecut prin casa de asigurări de sănătate au ajuns la 208 milioane de euro, suma reprezentând peste 10% din totalul cheltuielilor cu medicamente compensate şi gratuite, a arătat președintele CNAS Andrei Baciu, într-o postare pe Facebook.

Antibiotice, tratament „ de urgență” români. Record de rețete decontate în 2022

Președinte CNAS. Sursa foto: Facebook Andrei Baciu

Tratamentele cu antibiotice pot duce la dezvoltarea rezistenței la antimicrobiene

Rezistența la antimicrobiene poate apărea în cazul în care  bacteriile, virușii și paraziții nu mai răspund la agenții antimicrobieni. În cazul persoanelor care dezvoltă această rezistență, tratarea infecțiilor devine un proces extrem de complicat. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a subliniat că românii trebuie să țină cont de aceste urmări, înainte de a apela foarte des la tratamentele cu antibiotice.

”Problema rezistenţei la antimicrobiene este una de amploare atât la nivel global, cât şi local, în România. Ne aflăm pe un loc nedorit, trei, la nivel european, în ceea ce priveşte rezistenţa antimicrobiană. ”, a adăugat acesta.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat fenomenul rezistenței la antimicrobiene ca fiind unul dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News