Chifteluțe de post din legume. Rețeta care detronează carnea

Chifteluțe de post din legume. Rețeta care detronează carneaChifteluţe. Sursa foto: Pixabay

Chifteluțe de post din legume. Se pot servi ca atare, la micul dejun sau le puteți servi la prânz sau la cină, lângă o garnitură de orez sau un piure de cartofi.

Chifteluțe de post din legume crude, o rețetă ideală pentru zilele de post. Rețeta e versatilă și puteți folosi cam orice legume aveți la frigider, în proporțiile preferate de voi. În general se folosesc morcovi, țelină, ceapă, cartof, dovlecel, vinete şi ardei gras.

Şi dacă a început de câteva zile Postul Crăciunului, mai jos vă prezentăm o rețetă simplă, rapidă și delicioasă. Sunt atât de bune încât vei uita de cele făcute din carne.

Chifteluțe de post. Ingrediente necesare

Pentru a pregăti chifteluțele de post, ai nevoie de legume și soia. Toate ingredientele sunt de îndemâna tuturor și, cu siguranță, rezultatul va fi unul delicios. Pentru această reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 dovlecei/2 vinete mai mici
  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1/2 cană orez brun
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 linguri pesmet
  • 1 legătură patrunjel
  • 1 lingurita lecitină din soia
  • ulei de masline
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare de mare, dupa gust.

Alimente, Chiftele, Carne Tocată, Hrană

Chifteluţe de post. Sursa foto. Pixabay

Cum se prepară chiftelele

Morcovii se curăță de coajă și se dau pe răzătoare, apoi se adaugă în tigaie cu câteva linguri de ulei, puțină sare și ⅓ cană de apă rece. Peste 2 minute se pune ceapă tăiată mărunt și se mai lasă pe foc încă 5 minute, amestecând uneori pentru a nu se lipi.

Separat, cartofii se fierb și se taie mărunt sau se zdrobesc cu ajutorul unei furculițe. Orezul va fierbe timp de 2 minute, se scurge apa din ele și se lasă la răcit.

Vinetele sau dovleceii se dau pe răzătoare și se lasă la scurs într-o sită. Legumele care s-au călit se vor amesteca împreună cu cartofii și vinetele sau dovleceii, orezul, pesmetul, lecitina din soia, usturoiul pasat și pătrunjelul mărunțit. Se adaugă sare și piper după gust.

Chifteluțe de post se bagă la cuptor

Într-o tavă se pune o hârtie de copt și se aprinde cuptorul pentru a se încinge. Chifteluțele de post se modelează cu mâinile unse cu puțin ulei și se așează în tavă.

Ele pot fi rotunde sau mai plate, în funcție de cum îți place. Se coc la cuptor timp de 30 de minute la foc potrivit. Dacă le faceţi plate le puteţi aşeza între două felii de pâine, cu o frunză de salată sau rondele de roşii, ardei gras, castravete. Aşa veţi avea cel mai gustos sandviș de luat la pachet.