Pilonul II de pensii: În ce condiții se pot retrage banii. Explicațiile unui avocat

Pilonul II de pensii: În ce condiții se pot retrage banii. Explicațiile unui avocatRecalcularea pensiei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nu puțini sunt cei care cotizează la Pilonul II de pensii, însă nu toți cunosc cu exactitate la ce ne folosește Pilonul repesctiv și în ce condiții putem retrage banii depuși.

Românii care au cotizat la Pilonul II de pensii își pot retrage banii acumulați, dar doar în anumite situații. Avocatul Adrian Cuculis a dezvăluit condițiile în care putem retrage banii din fondul de pensii private.

Cum pot fi retrași banii de la Pilonul II de pensii

„În primul rând trebuie să știm că regula cu privire la retragerea de la fondul de pensii private este ieșirea la pensie conform legii 263/2010 cu privire la sistemul de pensii publice.

Art. 136 din legea 411/2004 arată care este regula în materia retragerii pensiei private dar și care sunt excepțiile:

  • (1)Activul personal net este folosit exclusiv pentru achiziționarea unei pensii private.
  • 2)Fac excepție de la prevederile alin. (1) următoarele categorii:
  • a) beneficiarii care nu au calitatea de participant;
  • b) persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate în condițiile Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare;
  • c)persoanele al căror activ personal net la data retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privată”, a explicat avocatul Cuculis.

Statutul de cotizant și pensionarea anticipată

Astfel, se poate deduce faptul că în cazul în care a intervenit pensionare anticipată pe motiv de invaliditate sau statutul de cotizant la fondul pensii tip pilon doi nu este îndeplinit, ori la data retragerii activul este prea, suma respectivă poate fi plătită de solicitant.

  • „(3)În termen de 30 de zile calendaristice de la dovedirea încadrării în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2), persoana îndreptățită primește o plată unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.
  • (4)În cazul nerespectării termenului prevăzut la alin. (3), administratorul datorează majorări de întârziere în același cuantum cu cele stabilite pentru neplata obligațiilor bugetare.
  • (5)Dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil”, a adăugat Cuculis.

Cine poate să încaseze pensia privată din pilonul II de pensii

Pensia privată se plătește participantului/cotizantului sau persoanei desemnate prin procură sau reprezentantului legal. De menționat este faptul că în situația schimbării locului de muncă sau a domiciliului într-un alt stat al UE participantul beneficiază în continuare de dreptul la pensia privată în cadrul schemelor de pensii private. Poate fi plătită în statul respectiv după scăderea taxelor și cheltuielilor aferente.

Cum poți retrage banii de la Pilonul II de pensii

Pensionari © Inge Hogenbijl | Dreamstime.com

Retragerea banilor pentru persoană decedată

Potrivit prevederilor prevăzute la art 38 din legea 411/2004 moștenitorii persoanei care a cotizat la Pilonul II de pensii are dreptul fie de a retrage banii acumulați fie de a transfera suma respectivă în propriul fond de pensii.

Așadar, în baza legii, beneficiarii au următoarele drepturi:

  • (1) În cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plată a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.
  • (2) Drepturile beneficiarilor prevăzuți la alin. (1) sunt aceleași cu cele ale participanților la acel fond de pensii.
  • (3) Beneficiarul are dreptul să opteze între:
  • a) cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;
  • b) plata unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalități, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant.
  • (4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării acestora”.

Situații excepționale

Așadar, dacă îndepliniți condițiile în care puteți solicita retragerea nu vă rămâne decât să depuneți o cerere la fondul participant la Pilonul II de pensii. Nu uitați că trebuie să adăugați la dosar și actele care dovedesc îndeplinirea condițiilor.

În situația în care fondul unde ați cotizat refuză să efectueze plata aveți dreptul să-l acționați în judecată. Ulterior puteți cere plata indexată cu rata inflației și despăgubiri pentru eventualele penalități.