Cumpărarea de vechime în muncă. Ce aduce 2024

Cumpărarea de vechime în muncă. Ce aduce 2024Sursa foto: Dreamstime.com

Chiar dacă la sfârșitul lunii august s-a stabilit că românii pot achiziționa vechime în muncă până la data de 31 decembrie 2024, mecanismul prin care cei care doresc să acopere perioadele în care nu au cotizat la pensii va rămâne în vigoare și după această dată.

Astfel, persoanele interesate să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensia de stat și să cumpere vechime în muncă vor avea această posibilitate și după data de 31 decembrie 2024, termenul actual pentru aplicarea mecanismului de achiziționare a vechimii pentru pensie.

Totul apare în noul proiect privind Legea pensiilor, aflat în dezbatere publică de câteva zile.

Contract de asigurare pentru a putea cumpăra vechime în muncă

Persoanele care nu au atins încă vârsta de pensionare vor avea posibilitatea de a încheia un acord de asigurare socială „pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”.

Potrivit proiectul privitor la Legea pensiilor, acordul poate fi încheiat exclusiv pentru intervalul de timp cuprins între atingerea vârstei de 18 ani și data atingerii vârstei standard de pensionare.

Durata acoperită de contractul de asigurare va constitui un stagiu de cotizare. Mai mult, va fi luată în calculul pentru obținerea pensiei de vârstă standard.

Vor putea fi încheiate mai multe contracte, cu o condiție

Persoanele care doresc să achite retroactiv contribuții la pensii vor avea posibilitatea de a încheia multiple contracte de asigurare socială.

Totul cu condiția ca sumele totale ale perioadelor de asigurare incluse în acestea să nu depășească un total de șase ani.

Acordul trebuie formalizat în scris și semnat cu casa teritorială de pensii corespunzătoare locului de domiciliu sau reședință al beneficiarului.

Vârsta biologică

Pensionari, vechime în muncă. Sursa foto: Pixabay

Semnarea poate fi realizată direct de către beneficiar. Sau, în cazul în care este necesar, de către reprezentantul legal sau mandatarul desemnat printr-o procură specială.

De asemenea, condițiile de îndeplinit:

  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.

Suma înscrisă în contract nu poate fi inferioară salariului de bază minim brut pe țară.

Contractul de asigurare pentru vechime în muncă poate fi anulat ulterior

În situația celor care utilizează mecanismul de achiziționare de vechime în muncă, stagiul de cotizare se formează prin acumularea perioadelor în care s-a datorat și achitat contribuția de asigurări sociale.

Contractul poate fi reziliat la inițiativa oricăreia dintre părți sau în cazul în care contribuția de asigurări sociale nu este plătită timp de trei luni consecutive.