Varză de Buzău. Soi vechi, readus pe piață după 100 de ani

Varză de Buzău. Soi vechi, readus pe piață după 100 de ani Sursa foto: Arhiva EvZ

Soiul de varză "Licurișca", vechi de zeci de ani a fost adus pe piață după minuțioase cercetări genetice. Inițiatorii acestui proiect au fost premiați cu medalia de aur pentru această reușită.

Soiul de varză de Buzău, „Licurișca”, era cultivat intens în urmă cu 100 de ani. Treptat, acesta a dispărut, iar în locul lui au ajuns pe piață alte soiuri. După mai multe cercetări de arheologie genetică, vechiul soi a putut fi recreat.

Soiul vechi de varză de Buzău, recreat de cercetători

Vechi de peste 100 de ani, acest soi de varză de Buzău a fost reînviat după studii laborioase de arheologie genetică.  Spre deosebire de alte soiuri actuale,„Licurișca” ar fi avea o rezistență mult mai mare. De asemenea, acest tip de varză de Buzău este mult mai mare decât soiurile autohtone.

Cunoscătorii spun că vechiul soi are o serie de calități aparte în domeniul gastronomiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au fost cei care au inițiat ampla cercetare. Aceștia și-au propus să readucă pe piață unul dintre soiurile vechi de varză de Buzău. Acesta era cultivat în toate satele din județ, însă treptat, soiul s-au pierdut.

Medalie de aur pentru inițiatorii demersului

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au fost recompensați pentru munca lor. Astfel, aceștia au primit medalia de aur în cadrul Salonului Inovării și cercetării UGAL INVENT 2023.

Inițiatorii ambițiosului proiect spun că au fost strânse resurse genetice din întreaga țară. Totul pentru ca vechiul soi de varză de Buzău să poată fi readus pe piață.

,,Am strâns resurse genetice din toată țara, în special din zonele în care soiul s-a dezvoltat pentru că a fost cultivat de la Buzău până în Bulgaria, în toți Balcanii.”, au spus cercetătorii buzoieni.

Echipă de cercetători care a realizat studiul și ulterior a restabilit acest soi susține că  Licurișca are origini și în Brăila sau Ialomița.

,,La noi vorbim de varietăți de 'Licurișca' de Buzău, de Brăila, Ialomița sau Bărăgan sau de Prahova, varietăți dezvoltate în bazinele legumicole respective. Din ele au evoluat altele. ”, au explicat aceștia.

Un soi vechi de varză de Buzău, readus pe piață după 100 de ani. Reușita, premiată aur

Sursa foto: Facebook, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzau

Documente din 1872 legate de vechiul soi de varză de Buzău

Inițiatorii demersului susțin că vor continua cercetările în acest sens. În urma analizei aceștia au stabilit că vechiile semințe de Licurișca sunt asociate cu soiurile „ Inimă de bou  ”și varza căpățânoasă de Buzău

,, Apoi soiul de varză 'Inimă de bou', a nu se confunda cu soiul de tomate, varza căpățânoasă de Buzău, care au avut ca trunchi comun varza 'Licurișca'. Am strâns aceste varietăți și am restaurat acest soi care poate intra în piață", a precizat Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Vechiul soi de varză de Buzău apare inclusiv în documente agricole care provin din anul 1872.