Cum funcționa comunicarea cu cetățenii în Grecia Antică?
- Florian Olteanu
- 7 noiembrie 2023, 06:54
Cum funcționa comunicarea cu cetățenii în Grecia Antică? Surprinzător, cetățenii erau mult mai prezenți în actul politic
Comunicarea în Grecia Antică. Cum funcționa comunicarea cu cetățenii în lumea greacă antică? Surprinzător, cetățenii erau mult mai prezenți în actul politic.
Modul de comunicare a deciziilor către cetățeni este un alt aspect (publicarea și expunerea decretelor) tratat de studiile dedicate instituțiilor. Cetățile grecești de la Marea Neagră nu fac excepție. Dintre magistrații atestați la Tyras, amintim un secretar al orașului grammateus tes poleos și un consilier –eisegetes.
Cum se comunica în Grecia Antică. Histria avea cu peste 2 000 ani în urmă, purtători de cuvânt
În aceeași sferă, îi putem include pe hegemonii (hegemones) atestați la Istros. Deși Pârvan vedea în ei magistrați militari (accepțiunea clasică a termenului), în cazul cetății Istros ei nu sunt decât niște modești magistrați, a căror atribuție este aceea de a supraveghea gravarea și expunerea decretelor în locațiile specificate. Vasile Pârvan nu a luat în seamă că fragmentele descoperite de el provin din partea finală a unui decret (dispozitiv), unde numele titularului nu apare niciodată.
Iată dispozitivul decretului ISM I 8 (Inscripțiile Scythiei Minor): „Hegemonii să poarte de grijă ca prezentul decret să fie săpat pe două lespezi, din care una s ă se așeze în „agora”, în fața porticului, iar cealaltă în preajma altarului lui Zeus Polieus”. Alte locații ale decretelor mai puteau fi templul zeilor din Samotrake, templul lui Apollo Iatros.
„SGG-ul” de la Tomis
Hegemonii (Un fel de Secretar General al Guvernului) de la Istros, magistrați cu un mandat anual, își găsesc un corespondent în magistratul tomitan numit grammateus. Deși, la Tomis, el apare doar în cadrul colegiilor, nu și în nomenclatorul oficial, atribuțiile sale sunt acelea de a veghea la gravarea decretelor oficiale: „Fiecare grammateus să poarte de grij ă ca decretul s ă fie gravat etc.” În epoca imperială grammateus tes boules – secretarul Sfatului – devine grammateus tes poleos – secretarul orașului – unul dintre cei mai însemnați demnitari. Un grammateus este atestat și la Sinope.
Odessos - Varna avea și ea un „SGG”
Aceleași atribuții le avea, la Odessos, un magistrat numit ieropoios (IGB I2 38 bis, 41, 42, 43- Inscripțiile Grecești ale Bulgariei): Decretul IGB I2 38 bis: „Ieropoios” s ă poarte de grij ă ca acest decret s ăfie gravat pe stelă de piatră și expus în templu”. Conform decretului IGB I2 312 (decret de proxenie) de la Mesembria, tamias (trezorierul) avea ca sarcină publicarea decretelor pe stelă de piatră: „Trezorierul să publice decretul acesta pe stelă de piatr ă alb ă (marmură) care va fi așezat în templul lui Apollo”. De asemenea, în cazul decretului IGB I2 388 bis, se specifică în mod expres faptul că o copie trebuia trimisă la Istros, patria lui Hegesagoras, fiul lui Monimos.