Un fenomen neobișnuit reapare în Marea Neagră după patru decenii

Un fenomen neobișnuit reapare în Marea Neagră după patru decenii Marea Neagră. Sursa: Arhiva EVZ

Ca urmare a modificărilor climatice din ultimii ani, care au adus ierni cu puțină zăpadă și veri cu temperaturi extreme, specialiștii observă un eveniment neobișnuit înregistrat în Marea Neagră, o raritate ce nu a mai avut loc de peste 40 de ani.

Conform meteorologilor, acest eveniment de la Marea Neagră este unul inedit, cu o absență de 40 de ani pe litoral, dar aceștia oferă și o explicație.

Acest fenomen remarcabil este rezultatul a ceea ce experții numesc „ciclon cvasi-tropical”. Fenomenul a generat o toamnă cu caracteristici neobișnuite în regiunea Mării Negre.

Raritate observată la Marea Neagră după 40 de ani

Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal. Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceeași lună de octombrie din 1983, cei care se aflau pe litoralul Mării Negre au avut parte de temperaturi atmosferice de peste 26 de grade Celsius.

Cu valori semnificativ crescute față de media obișnuită pentru acea perioadă. La nivelul mării, temperaturile au fost și ele mult peste norma sezonieră.

Caniculă, căldură, vremea, prognoza meteo ANM

Vremea / Sursă foto: Dreamstime.com

39 de grade în luna octombrie

Un alt eveniment remarcabil din punct de vedere istoric, în legătură cu această raritate observată în Marea Neagră, a avut loc în 1952.

Temperatura atunci a fost 39 grade Celsius şi a fost înregistrată în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti, judeţul Ialomiţa.

În 1931, ziarele românești aduceau în atenția publicului o perioadă de căldură extremă. A fost catalogată drept cea mai intensă din Europa. Cu uimire, se constata că cele mai ridicate temperaturi din acea perioadă au fost înregistrate pe teritoriul României.

În ziua de 16 iulie 1931, termometrul arăta incredibila valoare de 60 de grade Celsius în București. Jurnaliștii de atunci remarcau că această temperatură maximă va intra în istorie.

Ei nu s-au înșelat. În aceeași zi, în Sahara, se înregistrau 80 de grade Celsius.

Marea Neagră are 20 de grade în octombrie

Cu temperaturi de 27 de grade Celsius vineri și prognoze de 30 de grade pentru weekend, vremea pe litoralul românesc amintește de debutul lunii iulie.

Asta deși ne aflăm în a doua jumătate a lunii octombrie.

Cu toate acestea, cea mai mare surpriză a lunii octombrie o reprezintă temperatura apei mării. În cursul acestei săptămâni, Marea Neagră, de-a lungul litoralului românesc, a atins 20 de grade Celsius. Marcând astfel cea mai ridicată valoare din ultimele patru decenii.

Nivelul temperaturii apei mării s-a apropiat anterior de această valoare maximă în octombrie 2021. când s-au înregistrat 19 grade Celsius în apa mării.