Decretul Migranților, o nouă înăsprire a legilor pentru solicitanții de azil

Decretul Migranților, o nouă înăsprire a legilor pentru solicitanții de azil Sursa foto: EPA

Doar unul dintre cele două mari amendamente propuse de guvern la decretul Migranților și care trecuse controlul tehnic al Ministerului Economiei a fost depus la Comisia pentru Afaceri Constituționale a Senatului.

Conform celor aflate, la al doilea amendament există o problemă de „ștampilare” a MEF care trebuie revizuită. Subsecretarul de interne Nicola Molteni a asigurat că este vorba doar de "o problemă tehnică" și că textul va ajunge în scurt timp.

Proceduri accelerate de examinare a cererilor de protecție internațională

Modificarea depusă este o completare la articolul 5 din decret și introduce noi caracteristici privind consolidarea și gestionarea centrelor de primă primire și reducerea și revocarea condițiilor de primire. Modificarea la articolul 7 privind procedurile accelerate de examinare a cererilor de protecție internațională la frontieră și însoțire imediată la frontiere, se află în standby. Deocamdată, rămâne „înghețată” decizia de înăsprire a regulilor de protecție specială a solicitanților de azil, anunțată de surse majoritare care ar putea fi aprobată printr-un nou amendament guvernamental. Între timp, s-a acordat timp până vineri la ora 15 pentru a prezenta eventualele subamendamente, în timp ce comisia Senatului se va reuni din nou pe 17 aprilie la ora 12 pentru a continua examinarea decretului.

Unul dintre cele două amendamente prezentate de guvern la decretul migranților repropune o măsură cuprinsă într-unul dintre decretele de securitate semnate de Matteo Salvini, care exclude posibilitatea găzduirii solicitanților de azil în rețeaua sistemului de primire și integrare gestionată de Primărie: aceștia vor trebuie să meargă în centrele de primire ale guvernului, în aşteptarea deciziei privind cererea de protecție internațională. Cei care intră în Italia prin coridoare și relocări umanitare, precum și cei vulnerabili (bătrâni, bolnavi etc.) vor putea accesa SAI. Prin urmare, până la obținerea protecției, solicitanții de azil nu vor beneficia de servicii de integrare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Excluderea solicitanților de azil din rețeaua SAI (Sistemul de primire și integrare) se va traduce în faptul că aceștia (se estimează că sunt 1.926 de persoane) vor trebui plasați în centre de primire guvernamentale "pentru străini ilegali" și în hotspot-uri. Acest lucru va duce la o creștere a cheltuielilor cu 16,7 milioane de euro pentru anul 2023. Per total, costul primirilor în anul curent este estimat la 853 milioane de euro: 807 milioane pentru cei 54.446 de solicitanți de azil, 16,7 milioane pentru cei 1.926 care nu mai sunt incluși. în SAI și 29 de milioane pentru cei aproximativ 11.000 de ucraineni găzduiți în primele trei luni ale anului.

Până la 31 decembrie 2025, Ministerul de Interne va putea folosi și Crucea Roșie Italiană pentru gestionarea hotspot-ului de la Lampedusa "cu scopul de putea asigura niveluri adecvate de primire" în acel centru. Aceasta una dintre noutăţile introduse de amendamentul la decretului migranților propus de guvern și depus în comisia de Afaceri Constituționale a Senatului. 

Din 2021 şi pană în prezent, doar 5,45% din protecțiile speciale au fost transformate în permise de muncă

Din 44.436 de permise de ședere pentru protecție specială eliberate de la începutul anului 2021, doar 2.424, egal cu 5,45%, au fost transformate în permise de muncă. Această posibilitate a fost oferită migranților de către ministrul de interne Luciana Lamorgese care, prin decretul-lege 130 din 21 octombrie 2020 care prevedea modificarea decretelor de siguranță semnate de Salvini, a extins condițiile pentru eliberarea protecției speciale, transformând-o efectiv într-un permis cu o valabilitate de doi ani, care putea fi folosit şi ca un permis de muncă. Procentele de conversie au rămas foarte scăzute în ultimii doi ani: în 2021 din 13.039 de autorizații eliberate, doar 578 au fost transformate în autorizații de muncă, egal cu 4,43%, în timp ce în anul următor, din cele 22.528 au fost convertite 1.184, egal cu 5,25. %. Anul acesta, din 8.869 de autorizații au fost convertite 662, egal cu 7,46%, notează ilsole24ore.com

Desemnarea comisarului extraordinar

Între timp, tehnicienii Ministerului de Interne şi cei de la Protecția Civilă s-au întâlnit deja pentru a redacta prima ordonanță permisă de starea de urgență: e vorba de cea pentru numirea comisarului extraordinar, funcţie care foarte probabil îi va reveni prefectului Valerio Valenti, șeful departamentelor Libertăți civile şi Imigraţie de la Ministerul de Interne.

 

Articol de Andrea Gagliardi

(Traducerea Rador)