O nouă dramă în Marea Mediterană. Zeci de imigranți africani sunt dați dispăruți

O nouă dramă în Marea Mediterană. Zeci de imigranți africani sunt dați dispăruți sursa foto: Frontex

Ultima tragedie din Marea Mediterană soldată cu morți și persoane dispărute în larg, a avut loc în urmă cu câteva zile.

Cel puțin cinci migranți africani au murit și alți 33 sunt dați dispăruți după ce patru ambarcațiuni s-au scufundat, miercuri, în largul coastei tunisiene, în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterana spre Italia.

Romadan Ben Omar, oficial în cadrul Forumului tunisian pentru drepturi sociale și economice, a declarat că paza de coastă a salvat cinci migranți care se aflau la bordul ambarcațiunilor care s-au scufundat în largul coastei orașului Sfax.

Un procuror din Tunisia a declarat, că 33 dintre migranți sunt încă dispăruți, iar paza de coastă a salvat alți 84.

Ne puteți urmări și pe Google News

Punct de plecare a imigranților

Coasta orașului Sfax a devenit un punct de plecare important pentru persoanele care fug de sărăcie și de conflictele din Africa, pentru a avea o șansă la o viață mai bună în Europa.

Incidentul are loc în contextul unei creșteri semnificative a numărului de ambarcațiuni cu imigranți, care traversează Marea Mediterană, între Tunisia și sudul Italiei.

Potrivit datelor neoficiale ale Națiunilor Unite, 12.000 dintre cei care au ajuns în Italia, în 2023, față de 1.300 în aceeași perioadă a anului 2022. Anterior, Libia era principala rampă de lansare pentru migranții din regiune.

Tunisia forțată să blocheze imigrația clandestină

Președintele Tunisiei, Kais Saied a negat timpul că țara lui ar fi o rampă de plecare a ambarcațiunilor cu imigranți clandestini către Italia, Malta sau Franța.

El a ordonat forțelor de securitate să expulzeze orice imigranți care trăiesc ilegal în Tunisia.

Ordinul i-a determinat pe oameni să fugă din țară, chiar dacă anterior nu aveau intenția de a traversa periculosul drum spre Europa, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Națiunilor Unite.

Tunisia se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din cauza întreruperii negocierilor cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut, pe fondul temerilor de neplată a rambursării datoriei, ceea ce a stârnit îngrijorări din partea Europei, în special din partea țării vecine, Italia.

Ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani a declarat anterior pentru Reuters că Roma dorește ca FMI să deblocheze împrumutul de 1,9 miliarde de dolari acordat Tunisiei, temându-se că, fără bani, țara va fi destabilizată, declanșând un nou val de migranți spre Europa, scrie France24.