Șoferii cu permis de categoria B vor putea să conducă anumite motociclete. Legea a trecut de Senat

Șoferii cu permis de categoria B vor putea să conducă anumite motociclete. Legea a trecut de Senat Motociclete. Sursa foto: Joa Souza | Dreamstime.com

Plenul Senatului a aprobat, în urma unei reexaminări solicitate de preşedintele Klaus Iohannis, o lege care extinde valabilitatea permisului de conducere categoria B, pentru anumite tipuri de motociclete.

Astfel că, șoferii ce dețin un permis categoria B pot să conducă anumite tipuri de motociclete, cu îndeplinirea anumitor condiții.

La data de 7 iulie, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reevalueze această lege. Se susținea că „este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”.

Permis categoria B extins pentru anumite motociclete

Această lege completează Ordonanța de Urgență 195/2002, permițând valabilitatea permisului de conducere eliberat pentru categoria B și pentru anumite tipuri de motociclete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu condiția ca posesorul permisului să aibă vârsta de cel puțin 24 de ani. Dar și să fi obținut permisul pentru categoria B cu cel puțin trei ani înainte.

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, se arată într-un articol amendat în urma reexaminării iniţiativei legislative.

Legea va trece și prin Camera Deputaților, care are ultimul cuvânt în procesul de adoptare a legii.

De ce a fost legea retrimisă în Parlament

Legea a fost adoptată în Parlament în data de 13 iunie. Însă, a fost trimisă pentru reexaminare de către Președintele României.

Acesta a argumentat că modificarea propusă, care extinde dreptul de a conduce autovehicule, afectează eronat primul alineat al articolului 24 din Codul rutier, care se referă la procedura de eliberare a permiselor de conducere.

Potrivit Președinției, ar trebui să fie modificat alineatul următor, care se referă la dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

A doua obiecție a Președinției se referă la prevederea conform căreia conducătorul auto, pentru a putea conduce o motocicletă, trebuie să „facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”.

Permis auto, șoferi, Codul Rutier, examen

Permisul auto. Sursă foto: Arhiva EVZ

Dreptul ce dă șoferilor cu permis de conducere B dreptul să conducă motociclete, criticată de experți

Titi Aur, fost multiplu campion național la raliu și profesor de conducere defensivă, e de părere că legea va fi o greșeală.

Acesta a afirmat că a permite cuiva care nu are cunoștințe despre stabilitatea unui astfel de vehicul, modul în care acesta frânează, virează și altele, să îl folosească pe drumurile publice reprezintă un risc semnificativ, comparativ cu posibilele beneficii.

Nu cred că cineva, care poate că nici pe bicicletă nu știe să meargă, va putea controla o astfel de motocicletă. (...) Să nu uităm că nu vorbim de o jucărie, ci de un vehicul destul de puternic”, este de părere şi Titi Aur, fost multiplu campion național la raliu și profesor de conducere defensivă, potrivit avocatnet.ro.