Va fi mai scump la dentist. Avertismentul stomatologilor despre noile taxe

Va fi mai scump la dentist. Avertismentul stomatologilor despre noile taxe Marcel Ciolacu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Pacienții care vor ajunge în cabinetul stomatologic pentru diverse intervenții ar putea plăti mai mulți bani. Schimbarea este adusă de noile taxe introduse de guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Românii care vor avea nevoie de servicii stomatologice vor fi nevoiți să  scoată din buzunar un buget mai generos. Noutatea vine după o serie de modificări făcute în Codul Fiscal.

Servicii stomatologice mai scumpe

Românii care vor ajunge la dentist vor fi taxați în plus. Schimbarea are legătură cu introducerea unei noi cote de impozitare în Codul fiscal. Taxa este destinată microintreprinderilor care desfășoară activități principale sau secundare în diferite domenii. Incluse în această categorie se află și sfera de servicii stomatologice.

Anunțul a fost făcut de Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Cluj,  prof. dr. Radu Câmpian. Conform Proiectului de lege care va modifica Codul fiscal este vizat un procent de 3% din venituri. Nu este însă luat în considerare și profitul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii sunt nemulțumiți de noile măsuri

Dentiștii din România sunt nemulțumiți de o astfel de schimbare. Mai mult, aceștia susțin că modificările dorite de Cabinetul Ciolacu ar aduce creșteri în ceea ce privește sfera de servicii stomatologice. Mai mult, medicii vor avea mai multe cheltuieli legate de funcționarea propriu-zisă a unităților.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România se adresează autorităților statului, cerând revenirea la formula inițială a legii.

,,Colegiul Medicilor Stomatologi din România din România a transmis autorităților o notă de fundamentare și solicitarea de revenire la forma anterioară a actului normativ”, se arată în comunicatul președintelui CMS.

Conform medicilor stomatologi din România, sectorul de servicii stomatologice are același regim de taxare precum cel al barurilor sau al activităților de servire a băuturilor. De asemenea și asupra societăților care fac jocuri pe calculator, taxarea se face identic.

”Impunerea unor măsuri legislative prin care se dorește ”însănătoșirea” sustenabilității financiare a României pe seama înrăutățirii sănătății populației prin reducerea accesibilității la îngrijiri medicale este o politică greșită și păguboasă pentru țară”, se mai arată în comunicat.

Servicii stomatologice taxate în plus

Sursa: Arhiva EVZ

Fonduri structurale pentru cabinetele care oferă servicii stomatologice

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Cluj este de părere că statul ar trebui să acorde mai multă atenție acestui segment de activitate. Acesta cere ca microîntreprinderile din Regiunea  Nord-Vest a României să poată accesa fonduri structurale pentru investiții.

”Medicina dentară este un domeniu medical înalt tehnicizat și investițiile în aparate și dispozitive medicale sunt foarte mari. Accesarea unor finanțări prin proiecte au ca rezultat creșterea calității actului medical.”, se mai arată în comunicat.

Reprezentantul medicilor stomatologi din Cluj susține că dotarea unui cabinet care oferă servicii medicale cu aparatură performantă este extrem de costisitoare. Din acest motiv, autoritățile statului ar trebui să ofere mai mult sprijin.