O nouă scumpire de 15% va afecta milioane de români. Autoritățile se dovedesc neputincioase
- Alexandru Sălăvăstru
- 12 octombrie 2023, 10:29
Apropierea iernii nu vine cu vești bune pentru români. Încălzirea cu lemne, majoritară pentru cei care locuiesc în mediul rural, se scumpește cu 15%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Ajutorul de 700 de lei primit de la stat nu este suficient pentru a scăpa de o iarnă geroasă. Cei care folosesc încălzirea cu lemne, și în mod special bătrânii, vor fi afectați de noua scumpire a prețului la lemne.
Vârstnicii, categoria cea mai afectată de noua scumpire a lemnelor
Românii care au sobă pe lemne vor plăti în această iarnă cu 15% mai mult față de anul trecut, după anunțul Romsilva. Chiar dacă autoritățile au căutat diferite variante pentru a plafona prețul la lemnele de foc și chiar au promis vouchere pentru consumatorii considerați vulnerabili, întreaga situație nu pare să aibă o rezolvare.
Se pare că preţul pentru un metru cub de lemne de foc porneşte de la 300 de lei şi poate ajunge până la 1000 de lei, în funcţie de calitatea lemnului.
Pensiile sunt prea mici pentru a acoperi costurile de încălzire pentru tot sezonul rece
Oamenii preferă să cumpere lemnul direct tăiat pentru sobă, chiar dacă aleg să plătească un preț mai ridicat:
„Un preţ aşa în general adus acasă la client e în jur de vreo 700 de lei tona acum. A fost şi 550-600, dar, având în vedere cu cât ne apropiem de iarnă, lemnele se scumpesc mai tare", a spus Şchiopu Neculai, viceprimarul comunei Coşula.
Anul trecut, în Botoşani, au fost vânduţi 60.000 de metri cubi de lemne, iar anul acesta, în doar 9 luni, au fost cumpăraţi peste 50.000 de metri cubi de lemne.
În fiecare an, direcţiile silvice din fiecare judeţ pregătesc o cantitate prestabilită de lemne, care va fi împărţită în mod egal celor care vor să achiziţioneze materia primă.
„Din cantiatea de materiale nosfasonat, circa 200 de mii m3 - cât avem în 2023, asigurăm și necesar de lemn de foc în Mureș. Pe primele opt luni am vândut peste 30 de mii de m3, iar astăzi când vorbim la început de octombrie, avem 10 mii de m3 disponibili”, a declarat Ilie Covrig, director Direcția Silvică Mureș.
Costul lemnului poate varia considerabil în funcție de multiple factori precum calitatea să calorică, esența (tipul) de lemn, locul de unde a fost achiziționat (marginea pădurii sau livrat la domiciliu) și alți factori de acest gen. În plus, odată cu apropierea sezonului rece, costul acestuia are tendința de a crește.