Elevii scapă de o povară. Decizia Ministerului Educației

Elevii scapă de o povară. Decizia Ministerului Educației Elevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Educației a anunțat noi schimbări care urmează să fie aplicate în școlile din România. Una dintre acestea vizează soluționarea problemei legate de greutatea ghiozdanelor pe care elevii le poartă în spate.

Elevii în România nu vor mai fi nevoiți să ducă în spate greutatea ghiozdanelor. Totul după ce Ministerul Educației a decis să intervină cu o soluție în acest sens. Astfel, 5000 de unități școlare din România vor fi dotate cu tehnologie de ultimă generație. Datorită acestui fapt, în școlile respective se va renunța la anumite manuale în formatul fizic.

Ghiozdane mai ușoare pentru elevii din România

Cele 5000 de unități școlare vor fi dotate cu echipamente electronice de ultimă generație. Investiția majoră va fi realizată prin PNRR. Schimbările vor rezolva și problema greutății ghiozdanelor pe care elevii din România le poartă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma dotărilor laboratoarelor din școli, profesorii vor preda pe baza manualelor electronice. Astfel, elevii nu vor mai fi nevoiți să aducă la școală manuale pentru toate disciplinele.

"Apropo de greutatea ghiozdanelor, aici sunt soluţii. Prin PNRR s-au dotat toate sălile de clase cu echipamente digitale, avem laboratoare de ştiinţe, avem un site pe care avem toate manualele şcolare în format electronic şi unele dintre ele interactiv. Deci ar exista posibilitatea ca elevii, pe echipamentele digitale pe care le au deja în clasă, să urmărească lecţiile fără să mai fie nevoie să care manualele pentru toate disciplinele din ziua respectivă. ", a explicat Ligia Deca, ministrul Educației.

De asemenea, elevii din cele 5000 de școli vizate în acest sens vor avea și spații de depozitare a manualelor și caietelor.

Ligia Deca a anunțat schimbările care vor fi aplicate în 5000 de școli din România

Ligia Deca, Sursa foto: Razvan Valcaneantu

În acest mod, materialele școlare vor putea fi păstrate în cadrul școlii.

"De asemenea, în şcolile unde s-au făcut dotări în săli sau se vor face în acest an şcolar, pentru că avem peste 5.000 de şcoli care vor avea dotări ca urmare a investiţiilor din PNRR, pot exista dulăpioare unde să îşi poată lăsa manualele sau caietele de lucru în aşa fel încât să nu trebuiască să le ducă acasă în fiecare zi”, a mai adăugat oficialul.

Conform legii, ghiozdanul pe care elevii din România îl poartă zilnic nu ar trebui să aibă mai mult de 10%  din greutatea corporală a acestora. În acest sens, unitățile școlare vor avea obligativitatea de a asigura spații de depozitare pentru rechizite.

Legea care reglementează acest aspect a fost inițiată de Ovidiu Raetchi, deputat din partea PNL.

"Este evident ca greutatea ghiozdanelor nu este adaptata capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor si tinerilor si creste riscul aparitiei deformarilor de coloana vertebrala.Pe termen lung, specialistii sustin ca se poate ajunge pana la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator si chiar a sistemului nervos.", se arată în Expunerea de Motive a legii inițiate de reprezentantul PNL.

Un studiu recent legat de greutatea ghiozdanelor elevilor arată că aceasta trebuie să se situeze între 8,2% și 10% din greutatea corporală.