Mai puțini elevi s-au înscris la școală anul acesta, în România. Din această cauză se vor desfiinţa peste 2000 de clase
Elevi mai puţini în şcolile din România. Doar două milioane de elevi încep de luni școala, în România. Cu 64.000 mai puțini, față de anul trecut.
Mai mulţi elevi vor primi bursă
Din această cauză se vor desființa 2400 de clase, în România. Noul an școlar vine și cu numeroase provocări după haosul provocat de nesiguranța acordării burselor școlare.
Ministerul Educației a asigurat că pragul de venit a fost eliminat pentru toți elevii care sunt crescuți de un singur părinte. Totodată sunt semne de întrebare cu privire la testarea antidrog în școli.
"Vorbim de elevi care provin din familii cu venituri mici, unde se impune o limită de venit și anume 50% din salariul minim net pe economie să fie venitul mediu pe membru de familie. Vorbim de burse sociale pentru elevii care au unul sau ambii părinți decedați și aici nu avem nici o condiționalitate privind venitul.
Burse sociale din familiile monoparentale, la fel vor fi fără nici o condiție pe venit. Vorbim de elevii care suferă de diferite afecțiuni medicale, la fel fără condiție de venit și de elevii minori care sunt prinși într-o formă de învățământ cu frecvență redusă", a explicat Florin Lixandru, secretar de stat Ministerul Educației.
Mai mulţi elevi din România vor beneficia de burse de merit. Ministerul Educaţiei a revăzut plafonul de 30 la sută.
Cui vor fi oferite bursele de merit
Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că vor primi bursă de merit toți acei elevi cu media mai mare de 9,50. La fel, vor beneficia și primii 30% în ordinea mediilor din fiecare clasă. Până acum, în norme era prevăzut doar procentul de 30%. Fără nicio referire la mediile mai mari de 9,50 și în cazul burselor sociale pentru elevi.
Ligia Deca a spus, la Antena 1, că numărul elevilor care vor primi bursă de merit se va dubla în anul școlar care este pe cale să înceapă pe 11 septembrie.