Noi trenuri la CFR. Când vor fi puse în circulație

Noi trenuri la CFR. Când vor fi puse în circulație Trenuri. Sursa foto Alstom

Vin noile trenuri pentru CFR. Compania franceză Alstom a anunțat când va face livrările, dar și când vor fi puse în circulație. Investiția în noile unități electrice multiple va îmbunătăți semnificativ calitatea serviciilor feroviare.

Vin noile trenuri pentru CFR. Compania franceză Alstom va livra României, pe 25 noiembrie, primul tren dintre cele 37 rame electrice RE-IR1. Acesta va ajunge la București în perioada 2-3 decembrie. Primul tren va fi pus în circulație în 2024. El ar fi trebuit să ajungă în vară, dar au fost întârzieri de producție.

Comisia Europeană a aprobat recent alocarea a peste 52 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru finanțarea achiziției. Termenul de livrare a primei rame este finalul anului 2023. Livrările se vor termina la finalul anului 2024. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat.

Noi trenuri la CFR. Când vor fi puse în circulație

Tren. Sursa foto Alstom

Cu ce vin echipate aceste trenuri

Trenurile Coradia Stream sunt echipate cu sistemul de control al traficului ERTMS Nivelul 2. Ele respectă atât standardele europene (EN), cât și Specificațiile tehnice de interoperabilitate (STI). Fiecare tren va avea șase vagoane, o capacitate totală de 350 de locuri și podea 100% joasă. Acestea au și două uși de acces pe fiecare parte a vagoanelor de mijloc și o ușă pe fiecare parte a vagoanelor de capăt. Sistemul de informare a pasagerilor va include un sistem de informare sonoră și un sistem de afișare dinamică. Fiecare vagon va fi echipat cu suport pentru bagaje de dimensiuni mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trenurile Coradia Stream vor fi echipate și cu un sistem digital de numărare a călătorilor, cu senzori de înaltă precizie. Fiecare tren va avea patru toalete ecologice, distribuite uniform pe toată lungimea trenului. Configurația finală, culorile și finisajele vor fi personalizate conform cerințelor Autorității Contractante în faza de proiectare, potrivit Profit.

ARF a semnat în 2022 un contract de 2.42 miliarde lei, fără TVA, cu Alstom pentru 37 de trenuri electrice. În contract sunt incluse serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani. Primul model de tren modern care va ajunge în România este Alstom Coradia Stream RE-IR. Prima rută pe care va circula cu pasageri va fi, probabil, București - Constanța.