Schimbări cu privire la taxarea anumitor salarii, anunțate de Ciolacu
- Mădălina Sfrijan
- 2 octombrie 2023, 16:52
Marcel Ciolacu a anunțat că ordonanța care făcea referire la majorarea salariilor din construcție, agricultură și industrie alimentară a fost scoasă de pe ordinea de zi.
Începând de astăzi 1 octombrie 2023, salariul minim a crescut în România. După majorare, remunerația minimă lunară brută a ajuns la 3300 de lei. O prevedere importantă legată de salariile din construcții și agricultură a fost scoasă în ultimul moment de pe agenda Executivului. Marcel Ciolacu a precizat că salariile acestor angajați nu vor fi afectate.
Marcel Ciolacu a eliminat majorarea care viza majorarea salariilor din construcții
Marcel Ciolacu a făcut precizări publice legate de schimbările taxelor pe care statul li le ia salariaților. De pe agenda șefului Executivului a fost eliminată ordonanța care viza creșterea salariilor din industria alimentară, construcții și agricultură. Motivul pentru care s-a decis scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi ar fi o greșeală.
Marcel Ciolacu a precizat că după ce au fost făcute anumite calcule în acest sens, rezultatul a fost unul neașteptat. Mai exact, prin introducerea CASS, salariile acestor categorii de angajați ar fi urmat să scadă.
Astfel, cel puțin pentru moment, plata contribuției de asigurări pentru salariile din cele trei domenii va rămâne aceeași, a mai spus Ciolacu.
Blocul Național Sindical a propus Guvernului ca salariul minim în domeniul construcțiilor să ajungă la 4600 de lei. Conform cererii, pe segmentul agriculturii, salariile minime brute salariul minim brut ar fi trebuit să ajungă la 3500 de lei. În acest mod, susțin reprezentanții Blocului Național Sindical, cele trei categorii de angajați nu ar pierde după ce ar începe plata CASS. În prezent, salariul minim brut din domeniul construcțiilor este de 4000 de lei.
Blocul Național Sindical cuprinde peste 417.000 de angajați pe segmentul construcțiilor.
În domeniul agriculturii, salariul minim de bază brut ajunge în prezent la 3000 de lei. După plata taxelor și impozitelor, un angajat din acest sector primește în mână puțin peste 2100 de lei.