Chestorul Cătălin Ioniță, fost șef al DGA, sub lupa ANI pentru avere nejustificată

Chestorul Cătălin Ioniță, fost șef al DGA, sub lupa ANI pentru avere nejustificată Cătălin Ioniță. Sursa: LinkedIn

Chestorul Cătălin Ioniță, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Ministerul Afacerilor Interne, s-a pensionat la doar 44 de ani. Acum, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunță că a constatat o diferență majoră între veniturile declarate de acesta.

ANI a observat o diferență nejustificată în valoare de 1.157.736 de lei în averea lui Cătălin Ioniță.

Așadar, ANI a informat Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel București cu privire la necesitatea începerii unei verificări a modificărilor patrimoniale și veniturilor înregistrate de către fostul șef DGA și familia sa în timpul exercitării funcției publice.

Chestorul Cătălin Ioniță, în vizorul ANI pentru averea dubioasă

„Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative.

Ne puteți urmări și pe Google News

IONIȚĂ ALEXANDRU CĂTĂLIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, transmite ANI.

La începutul anului 2018, Cătălin Ioniță a fost numit în funcția de conducere a Poliției Române. Însă, la doar șase luni mai târziu, a demisionat invocând „motive personale”.

La doar o zi după demisie, pe data de 27 iunie, a fost convocat la DNA. Atunci i s-a adus la cunoștință că este subiectul unei investigații penale pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată.

Aceste acuzații se referă la perioada în care deținea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1. Dosarul a fost inițiat în anul 2018.

ANI. Sursa foto: arhiva EVZChestorul Cătălin Ioniță, fost șef al DGA, sub lupa ANI pentru avere nejustificată

ANI. Sursa foto: arhiva EVZ

Procurorii DNA au clasat dosarul în care era implicat fostul șef al Poliției Române

În acea perioadă, Cătălin Ioniță afirma cu încredere că nu este preocupat de acuzații. Și asta deoarece se considera nevinovat și își considera cariera fără cusur.

Fostul șef al Poliției Române a declarat că cariera sa este impecabilă. A spus și că va depune toate eforturile pentru a-și demonstra nevinovăția. El a afirmat că nu există nicio abatere din partea sa de la lege și moralitate.

Mai mult, a exprimat hotărârea de a clarifica toate aceste aspecte, chiar dacă a fost surprins de acuzațiile aduse.

În doar o zi după prima sa convocare la DNA, pe data de 28 iunie, chestorul Cătălin Ioniță s-a întors la conducerea Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La sfârșitul anului 2019, procurorii au decis să închidă dosarul în care Cătălin Ioniță a fost supus cercetării penale pentru trafic de influență și fals în declarații.