Soluția lui Rafila pentru reducerea consumului de droguri

Soluția lui Rafila pentru reducerea consumului de droguriSursa foto: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, subliniază necesitatea unei abordări interdisciplinare pentru a trata problema consumului de droguri. El evidențiază, de asemenea, rolul crucial al prevenirii în reducerea numărului de consumatori, cu o atenție deosebită acordată tinerilor.

Alexandru Rafila subliniază importanța introducerii rapide a disciplinei „Educație pentru sănătate” în școli, cu accent pe prevenția consumului de droguri.

Ministrul Sănătății a explicat că problema consumului de droguri este complexă și are rădăcini sociale și economice profunde. Ea e întâlnită în diverse țări, indiferent de nivelul de dezvoltare.

Alexandru Rafila avertizează asupra seriozității consumului de droguri

El a evidențiat două aspecte esențiale. Primul se referă la diagnosticarea și abordarea persoanelor afectate, oferindu-le servicii medicale și sociale adecvate.

Al doilea vizează sprijinul continuu acordat acestor persoane, educația din copilărie și promovarea unui consum minim sau absența consumului de astfel de substanțe în rândul tinerei generații.

„Şi mai există un lucru care pentru mine a fost oarecum tulburător, pentru că am văzut tragedia acelor familii care şi-au pierdut copiii prin această acţiune iresponsabil a unui alt tânăr care era de vârstă apropiată şi care era drogat şi am văzut foarte multă vehemenţă în ceea ce priveşte modul în care noi reuşim să asigurăm tinerilor din România perspective de evoluţie normală, pentru că nu ne referim doar la salarii, ne referim la siguranţa noastră în această ţară.

Or, la fel cum se întâmplă de multe ori în cazul accidentelor de circulaţie - ăsta nu a fost un accident de circulaţie - siguranţa individuală este un element care creşte foarte mult încrederea oamenilor în autorităţi. Şi atunci trebuie să avem şi abordare multidisciplinară”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR Info.

Alexandru Rafila a menționat că spitalele de psihiatrie tratează situațiile de urgență legate de consumul de droguri.

Cu toate acestea, a subliniat că tratamentul pe termen lung implică atât sistemul de sănătate, cât și alte elemente externe acestuia.

Droguri. Sursă foto: Dreamstime

Dispariția centrelor de consiliere pentru combaterea drogurilor

Ministrul Rafila a menționat că în anul 2003 s-a inaugurat în România o rețea națională de centre de consiliere pentru combaterea consumului de droguri. Totul a fost posibil prin intermediul unui proiect finanțat de Fondul Global,

Aceste centre au fost închise după trei-patru ani, din moment ce nu au mai beneficiat de sprijin financiar internațional.

Potrivit lui Rafila, România are o problemă de continuitate. Asta pentru că avem de foarte multe ori începuturi foarte spectaculoase, dar nu ne dăm seama de consecinţele pe care le are acest consum de droguri decât atunci când se întâmplă o astfel de nenorocire.

Avem date publice care ne demonstrează, de exemplu, în anul 2022, că circa 10% din populaţia adultă a României cel puţin a experimentat consumul de droguri, iar tinerii între 13 şi 18 ani sunt în proporţie mai mare curioşi să vadă ce se întâmplă. Or, ca să poţi să lupţi împotriva acestui flagel cred că educaţia din şcoală este foarte importantă.

Noi am insistat în mod repetat să avem o abordare pragmatică, împreună cu Ministerul Educaţiei, care să ducă la introducerea acestei educaţii pentru sănătate în şcoală cât mai repede”, a mai spus Rafila.