Marcel Ciolacu cere drepturi egale pentru comunitatea românească din Ucraina
- Iulia Moraru
- 18 august 2023, 16:30
Vineri, la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu omologul său din Ucraina, Denîs Șmihal. În cadrul discuțiilor dintre cei doi lideri, prim-ministrul român a formulat o solicitare fermă, cerând respectarea drepturilor românilor din Ucraina.
Marcel Ciolacu a declarat că, în ceea ce privește chestiunea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, a subliniat din nou preocupările legitime ale României în acest domeniu în timpul discuției cu omologul său.
Marcel Ciolacu vrea drepturi egale pentru minoritățile române din Ucraina
„Am reamintit poziția fermă a României pe acest subiect. Am arătat că așteptăm deschidere și implicare din partea autorităților ucrainene – așa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică.
Solicitările noastre sunt firești și rezonabile. Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi și libertăți de care se bucură persoanele aparținând minorității ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului prim-ministru Șmihal, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administrației ucrainene”, a declarat Ciolacu.
În ceea ce privește controversata problemă a denumirii „limbii moldovenești”, Ciolacu a reiterat cererea anterioară a părții române ca autoritățile ucrainene să recunoască absența acestei denumiri și să implementeze toate măsurile legale și administrative corespunzătoare.
Potrivit acestuia, s-a reiterat faptul că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaște limba oficială ca limba română.
Evaluarea provocărilor din regiunea Mării Negre pentru Republica Moldova
Marcel Ciolacu a mai spus că, în cadrul discuțiilor, au fost abordate și aspectele regionale. S-a efectuat o evaluare a implicațiilor de securitate pentru Republica Moldova, având în vedere provocările pe care Federația Rusă le aduce în zona Mării Negre.
De asemenea, a subliniat din nou că Republica Moldova și Ucraina „își găsesc locul natural în sânul familiei europene”. Ciolacu a reiterat angajamentul puternic al României în susținerea unei decizii politice pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru ambele state, până la finalul anului.
În plus, a salutat rezultatele Summitului NATO de la Vilnius, care au deschis calea pentru o colaborare mai profundă între Ucraina și NATO.
„În final, aș dori să vă spun domnule prim-ministru, dragă Denis, să continuați să luptați ca și până acum. Aveți în spate aliați puternici- SUA, NATO și Uniunea Europeană și vecini precum România pe care vă puteți baza întotdeauna la greu.
Nu aveți niciun motiv să dați vreun pas înapoi. Și sunt convins că, la final, depășind acest moment întunecat al istoriei veți reuși să vă construiți un viitor mai sigur și mai prosper”, a mai declarat premierul român.