Creatura care ne poate ucide. Toxinele ei pot provoca decesul prin șoc anafilactic

Creatura care ne poate ucide. Toxinele ei pot provoca decesul prin șoc anafilacticSursa foto: Pixabay

Broasca râioasă brună face parte din familia bufonide, întâlnită în locuri umede prin livezi, păduri, culturi, în jurul așezărilor omenești (în crăpăturile zidurilor și în pivnițe). Această creatură are toxine care pot produce șoc anafilactic pentru oameni și chiar decesul.

Broasca râioasă brună, creatura care poate fi mortală. Cste o specie preponderent nocturnă, cu un mecanism de apărare eficient contra prădătorilor săi: în spatele ochilor, pe cap, prezintă două glande (numite parotoide) care, prin presare, elimină o toxină albă, lăptoasă, cu proprietăți halucinogene.

Creatura este răspândită în nord-vestul Africii, cea mai mare parte din Europa și Asia temperată până la lacul Baikal. În Alpi se urcă până la 2.200 m. În România se găsește de la 300 m în sus, începând cu regiunea dealurilor, până la granița pădurilor de munte, ca și în Podișul Transilvaniei, fără a depăși 1.800 m altitudine. În Dobrogea nu a fost găsită decât în zonele împădurite din nord.

Creatura toxică din România, broasca râioasă brună

Este cel mai toxic amfibian care trăiește la noi, veninul (prin contact) provocând iritații ale mucoaselor și chiar poate duce la deces prin șoc anafilactic. Pe teritoriul României trăiesc câteva animale periculoase, cum ar fi carnivore mari (ursul, lupul), șerpii veninoși (cel puțin trei varietăți de viperă), păianjeni letali sau mistreți.

Dar există și o creatură despre care multe persoane nu știu cât de periculoasă este, de fapt, și anume broasca râioasă brună (Bufo bufo). Aceasta nu are coadă, face parte din familia bufonide (Bufonidae), este întâlnită în locurile umede din livezi, păduri, culturi sau în jurul așezărilor omenești, în crăpăturile zidurilor și în pivnițe.

Sursa foto: Wikipedia

Creaturile pot trăi în captivitate până la vârsta de 36 de ani

Broasca râioasă brună are un corp voluminos, îndesat și umflat. În România este cea mai mare broască. Femelele au o lungime până la 13 cm. Masculii sunt mai mici având o lungime până la 8 cm. În captivitate poate trăi până la vârsta de 36 ani.

Partea superioară a corpului acoperită cu negi (tuberculi verucoși) de mărimi diferite, adesea spinoși; partea inferioară a corpului granuloasă. În dosul ochilor are câte o glandă parotoidă mare, ovală sau în formă de semilună. Glandele parotoide și glandele tegumentare a negilor secretă substanțe veninoase (bufotoxine) cu care se apără de dușmani.

Creatura are spatele brun-cenușiu, brun-roșcat sau brun-închis, cu sau fără pete închise. Abdomenul alb murdar, de obicei pătat brun-cenușiu. Irisul ochiului roșu-arămiu sau roșu-auriu.

Glandele parotoide și cele tegumentare ale negilor secretă substanțe veninoase (bufotoxine), cu care broasca se apără de dușmani. Veninul lor poate provoca iritații ale mucoaselor și chiar șoc anafilactic, care poate duce la deces. Este cel mai veninos amfibian care trăiește în România.

Ne puteți urmări și pe Google News