PNL nu renunță la guvernare. Ciucă respinge speculațiile despre ruperea coaliției

PNL nu renunță la guvernare. Ciucă respinge speculațiile despre ruperea coaliției Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ciucă, președintele PNL, susține că partidul său nu intenționează să renunțe la guvernare. O astfel de speculație a apărut în spațiul public, în contextul disputelor din coaliție pe tema măsurilor fiscale de reducere a cheltuielilor bugetare. Nicolae Ciucă a subliniat că nu există o astfel de opțiune precizând că este nevoie de stabilitate la guvernare.

Fostul premier Nicolae Ciucă  susține că PNL nu va ieși de la guvernare în contextul adoptării unor măsuri fiscale propuse de Guvern. El a precizat că din 2021, de la momentul în care PNL a cooptat PSD în Guvern, obiectivul urmărit a fost aigurarea stabilității.

 „Daţi-mi voie să revin la întrebare şi la subiect. Ne-am străduit atât de mult timp din 2021 până astăzi să asigurăm stabilitate, să asigurăm trecerea ţării prin toate aceste momente dificile pe care le-am trăit cu toţii, ca acum, la un moment dat când este nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică să discutăm de astfel de chestiuni? Deci nu se pune problema. Fiecare dintre noi poate s-a grăbit, poate a fost o chestiune pe care a văzut-o din alt punct de vedere”, a declarat Nicolae Ciucă.

Fostul premier s-a declarat sigur că nici Marcel Ciolacu nu va renunța la guvern, astfel că liberalii nu sunt în postura să opteze pentru declanșara alegerilor anticipate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt convins că premierul Marcel Ciolacu, aşa cum îl cunosc eu, nu cedează la un astfel de moment. Acum vin de la Guvern, am fost la o discuţie privind măsurile pe care trebuie să le luăm astfel încât să avem amendamentele finalizate pentru legea pensiilor speciale. Chiar nu a intrat în discuţie vreun astfel de subiect”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a reacționat după ce Marcel Ciolacu a anunțat că este dispus să-și depună mandatul dacă PNL nu va susține pachetul fiscal pe care îl propune. El nu a excluz alegerile anticipate, în cazul intensificării neînțelegerilor din coaliția de guvernare.

marcel ciolacu și nicolae ciuca

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-au împărțit guvernarea Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ciucă vorbește despre un mediu de afaceri consolidat

Președintele PNL a mai spus că este nevoie de o analiză asupra măsurilor propuse de guvern, respectiv taxa de lux pe imobile, majorarea impozitelor pe dividende şi impozitarea întreprinderilor mici şi mijlocii, pe care insistă PSD. El a precizat că o soluție tehnică cu privire la acest subiect va fi prezentată de specialiștii în economie, în momentul în care exista toate datele despre fiecare sector în parte.

„Să facem în aşa fel încât să protejăm mediul de afaceri pentru cei care aduc bani la bugetul de stat sunt cei din mediul de afaceri, din tot ceea ce înseamnă business în ţara noastră, şi a fost şi aţi văzut că a fost şi domnul ministru Boloş şi am discutat foarte aplicat care sunt măsurile pe care la nivelul Ministerului de Finanţe le pot lua astfel încât să se reducă evaziunea fiscală. Sunt măsuri pe care le-am discutat şi le vom susţine în continuare, având nevoie în situaţie de criză să sprijinim economia, să sprijinim investiţiile fără să venim cu măsuri care să încetinească şi fără să identificăm care vor fi efectele ulterioare”, a completat el.

Ministrul Finanțelor, Marcel Bolos

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș are de luat o decizie dificilă Sursa foto: Inquam photos

Coaliția va analiza măsurile fiscale

Nicolae Ciucă a mai precizat că vor fi în continuare discuţii cu mediul de afaceri înainte luării acestor măsuri fiscale.

„Am discutat cu mediul de afaceri şi vom continua să discutăm cu mediul de afaceri. Au avut loc întâlniri şi la Guvern. Am avut întâlniri cu mediul de afaceri şi în teritoriu şi aici. M-am văzut şi săptămâna trecută, vom continua să ne vedem şi în zilele următoare pentru că este nevoie de o coordonare cu mediul de afaceri, astfel încât să putem să venim cu acele măsuri care sunt suportabile pentru noi toţi”, a explicat Nicolae Ciucă.

El a spus că se discută despre reducerea cheltuielilor bugetare, însă este nevoie ca măsurile să nu fie aplicate otova, fără să se analizeze consecințele.

„În acest moment am discutat şi vom continua să discutăm reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar şi este important ca măsurile să nu fie aplicate otova, fără să vedem care sunt consecinţele. (…) De asemenea, susţinem partea de descentralizare. Avem nevoie ca la nivelul Guvernului să se faciliteze tot ceea ce înseamnă partea procedurală a activităţii instituţiilor centrale, iar la nivelul autorităţilor locale, unde sunt instituţii care se dedublează practic cu ceea ce există la nivel central, să intre şi să funcţioneze în subordinea şi în responsabilitatea autorităţilor locale”, a mai precizat Ciucă.