CCR a publicat motivarea la Legea pensiilor speciale. Parlamentul revine din vacanță
- Ionel Sclavone
- 7 august 2023, 19:24
Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei prin care a fost retrimisă în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale. Magistrații CCR au stabilit că o parte din articolele legii, cele care îi vizează pe judecători și pe procurori, sunt neconstituționale.
Curtea Constituţională a României a publicat, luni, 7 august, motivarea deciziei prin care a fost retrimisă în Parlament, spre modificare, Legea de reglementare a pensiilor speciale. CCR a stabilit că artcolele din lege care îi vizează pe procurori și pe judecători sunt neconstituționale și a cerut revizuirea lor. Motivarea a fost trimisă luni, pentru a fi publicată în Monitorul Oficial, astfel că după apariția sa, Parlamentul va fi convocat într-o sesiune specială.
Curtea Constituțională explicat ce motive au stat la decizia de respingere a proiectului de lege prin care s epropunea reforma pensiilor speciale. Deși actul normativ a fost elaborate în colaborare cu consultanți Băncii Mondiale, judecătorii CCR au considerat că anumite articole nu respectă Constituția. Aceștia susțin că factorii implicați nu au fost consultați în detaliu și că unele modificări, cum sunt cele propuse pentru recalcularea actualelor pensii în plată nu sunt legale. CCR spune că o pensie deja aflată în plată nu poate fi redusă ca și cuantum.
„Spectrul remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat (pensie aflată în plată) afectează integritatea și substanța acestuia și pune sub semnul îndoielii încrederea cetățeanului în stat și în activitatea de legiferare. Evenimente viitoare și incerte nu pot influența negativ dreptul care a fost dobândit și a intrat în sfera patrimonială a persoanei.
Ca atare, odată cu decizia de pensionare, persoana dobândește calitatea de pensionar, și, în același timp, o pensie atașată acestei calități, care se obține cu îndeplinirea anumitor condiții stabilite de lege, condiții care au condus la calculul pensiei de serviciu după o anumită metodologie și o anumită formulă, cu respectarea legii în vigoare la respectivul moment. Cu alte cuvinte, modalitatea de calcul al pensiei respective rămâne guvernată de legea sub imperiul căreia a fost obținută”, a arătat CCR.
CCR nu este de acord cu formula Parlamentului
Potrivit judecătorilor constituțional, parlamentul trebuie să stabilească o nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor.
„Nu se poate accepta ca, ulterior acestui moment, legiuitorul să stabilească o nouă modalitate de calcul care să conducă la recalcularea negativă a pensiei, însă, din punctul de vedere al securității juridice, ori de câte ori legiuitorul apreciază ca fiind necesar, o îmbunătățire a modului de calcul care să conducă la o creștere a pensiei aflate în plată este în concordanță cu principiul neretroactivității legii, pentru că neretroactivitatea este o garanție pentru cetățean, o protecție constituțională acordată în beneficiul său.
Securitatea juridică cere și impune o protecție ascendentă, de sporire a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Orice încercare de reconsiderare a elementelor aplicabile la acel moment pentru pensiile aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta garanției de neretroactivitate a legii", se arată în motivare.