Stațiunea de basm, din inima Apusenilor. Izvoarele tămăduitoare, loc de pelerinaj. Foto
- Antonia Hendrik
- 6 august 2023, 07:42
Amplasată la o altitudine de 1.100 m, pe Valea Iadului, staţiunea este una dintre cele mai căutate de turişti. Așezarea a devenit renumită datorită Izvorului Minunilor, un izvor cu calități extraordinare ale apei.
Stâna de Vale este o stațiune turistică climaterică aflată în inima munților Apuseni, la altitudinea de 1102m în zona limitrofă Parcului Natural Apuseni. Accesul cu mașina se face pe drumul Deva-Oradea care se ramifică din Beiuș spre Stâna de Vale (aproximativ 25 km) trecând prin localitatea Budureasa.
Ce tratamente se fac la Stâna de Vale
Stațiunea Stâna de Vale oferă o serie de factori de tratament care atrag mii de turiști anual. Acești factori foarte buni pentru sănătatea oamenilor sunt apele oligominerale și feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiația solara intensă și ionizarea crescută a aerului. Tratamentele sunt pentru afecțiunile endocrine, nevroză astenică și afecțiunile căilor respiratorii.
Printre cele mai solicitate tratamente locale se numară fitoterapia (băile cu plante), electroterapia, masajul, sauna și gimnastica medicală. Efecte dovedite în timp au fost observate în cazul hipotiroidiei benigne și în cazul bolii Basedow, în stadiile I și II.
Sursa foto: stanadevale.ro
De asemenea, nevroza astenică, afecțiunile căilor respiratorii, stările de debilitate, surmenajul, rahitismul și tulburarile de creștere la copii sunt alte afecțiuni ameliorate aici. Există și contraindicatii în cazul unor boli acute, al hemoragiilor abundente repetate, al bolilor grave ale sângelui (leucemii, anemia pernicioasă etc.), parazitoze, boli venerice în stadiu contagios, boli infectocontagioase, tumori maligne, stări casectice, psihopatii sau epilepsie.
Istoricul dezvoltării stațiunii Stâna de Vale
În anul 1932, s-a construit o cale ferată cu ecartament îngust (98 cm) între halta Stȃna de Vale/Valea Iadului și stațiunea Stâna de Vale, pe o lungime de 42 km. Pe această linie circula un tren și un autobuz special. Se ușura, în acest fel, accesul la stațiunea Stâna de Vale. Stația terminus era în zona hotelului Excelsior din Stȃna de Vale. În anul 1958, în urma unei viituri de primăvară cauzată de topirea bruscă a zăpezilor, calea ferată îngustă a fost puternic avariată, iar ROMSILVA a decis demontarea ei și construirea pe traseul respectiv a drumului forestier existent și astăzi.
Sursa foto: stanadevale.ro
Stațiunea Stâna de Vale oferă turiștilor posibilitatea de a efectua excursii la Izvorul Minunilor, la Cascada Iadolina, drumeții montane pe 16 trasee marcate, deplasări la Peștera Urșilor, precum și o pârtie de schi dotată cu instalație de teleschi.
În 1883 a fost construit şi un prim hotel, cu 9 camere, botezat Siberia. Un an mai târziu restaurantul Elisabeta. Rând pe rând, în anii următori amplasamentul a fost extins cu noi clădiri, între care o capelă, reşedinţa episcopală, un dispensar, oficiu poştal, o clădire destinată profesorilor care făceau excursii cu elevii, plus patru vile – Arcadia, Dori, Zona şi Aurora. Toate au fost legate de Budureasa şi Beiuş printr-un drum nou, pentru care s-au prestat în total 40.000 de zile/muncă. A fost perioada naşterii a ceea ce este în prezent Stâna de Vale, fără a avea încă statut de staţiune.
Sursa foto: stanadevale.ro
Odată cu edificarea a tot mai multe construcţii, autorităţile au identificat mai multe izvoare de ape minerale – Izvorul minunilor, Izvorul gemenii, Izvorul scălzilor, Izvorul clocotitor, Izvorul păcii, Izvorul eremitului, Izvorul profetului, Izvorul narcisului, Izvorul Pavel.
Izvorul Minunilor - staţiunea Stâna de Vale
Izvorul Minunilor este unul dintre izvoarele minerale din România, aflat în stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor. Izvorul este situat lângă un drum turistic ce pornește din Stâna de Vale, fiind vizibil de departe și foarte ușor accesibil. Se prezintă sub forma unui jet de apă cu debit mare ce își face apariția dintr-un bolovan, apoi coboară sub forma unor mici cascade și ajunge într-o baltă înconjurată de pietre, aflată lângă drum.
Accesul la bolovanul de unde apa își face apariția se face pe două scări, de o parte și de alta a izvorului, iar accesul propriu-zis către izvor se face pe Valea Iadului, spre stațiunea Stâna de Vale, unde izvorul se află situat. Apa izvorului este una plăcută la gust, cu numeroase efecte terapeutice.
Sursa foto: stanadevale.ro
Stâna de Vale - Obiective turistice
Cascada Iadolina este situată pe Valea Iadului, chiar în apropierea drumului forestier ce pornește din Stâna de Vale spre Barajul Leșu. Cascada se află la egală distanță de Lacul Leșu și de Stâna de Vale, o distanță de aproximativ 11 km. Drumul forestier nu este unul foarte prietenos întrucât are pe alocuri rupturi de asfalt, iar pentru o mașină cu garda la sol joasă ar putea pune dificultăți. Dacă se dorește parcurgerea pe jos, traseul este destul de lejer, dar destul de lung, ar putea dura pana la 4 ore doar dus, dar pe drum se mai pot vizita și alte cascade renumite.
Sursa foto: stanadevale.ro
În apropierea acestui drum forestier mai sunt situate și alte 3 cascade: Cascada Vălul Miresei, Cascada Săritoarea Ieduțului și Cascada Miss. Cascada Iadolina nu are o cădere de apă foarte mare, dar compensează prin debit și frumusețe.
Peștera Urșilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, ea aflându-se în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chiscău, comuna Pietroasa. la o altitudine de 482 m.
Sursa foto: stanadevale.ro
Peștera Meziad este o peșteră mare, fiind una dintre primele peșteri amenajate și mult timp una dintre cele mai lungi peșteri din România (4.750 m lungime cu mai multe nivele) fiind situată în județul Bihor pe Valea Meziadului în regiunea sud estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni. Peștera Meziad este declarată monument al naturii și rezervație speologică, fiind de-a lungul timpului cercetată intens de specialiști.
Sursa foto: stanadevale.ro
Stâna de Vale - Cazare
În Stâna de Vale este Hotelul Iadolina. Este situat in centrul stațiunii Stana de Vale, la o distanta de 300 m de partie. Servicii de masă: în restaurantul hotelului.
Alte locuri de cazare: Vila Ozon, Hotel Iadolina, Vilele Izvorul Minunilor, Vila Liliacul din Stana de Vale se afla in apropierea Vilelor Liliacul şi în apropierea unei cascade artificiale, luminată feeric pe timpul nopții.
Mai sunt Vilele Liliacul, Pensiunea Rustic House, compusă din 2 cabane. Cabana Emf Extrem este amplasată la intrarea în stațiunea Stana de Vale, care este una dintre cele mai mirifice stațiuni din tară.
Cum puteţi ajunge la Stâna de Vale
Cu maşina personală pe DN 76 Oradea – Beiuș – Stâna de Vale (86 km). Cu trenul se poate merge până în Beiuș, iar de aici circulă zilnic autobuze (24 km).