Stațiunea din România în care trebuie să ajungi neapărat. E bijuteria Europei
- Antonia Hendrik
- 5 august 2023, 11:20
Pentru aceste zile caniculare vă recomandăm o stațiune vestită pentru izvoarele cu nămol şi apă sărată. Peisajele și beneficiile apelor subterane, precum și aerul curat a atras turiști străini de-a lungul vremii. I se mai spunea Karlsbadenul românesc sau Karlovivary.
Stațiunea Sărata Monteoru, că despre ea e vorba, este cunoscută la noi dar şi în Europa pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate, iar în ultimii 10 ani, la nivel naţional, şi-a câştigat şi renumele de pol al turismului activ. Inaugurată oficial ca staţiune balneară la 1 iulie 1895, Sărata-Monteoru are ape cu proprietăţi curative ce au fost menționate încă din anul 1837.
Bolile care se pot trata în stațiunea Sărata Monteoru
Stațiunea Sărata-Monteoru este renumită pentru izvoarele minerale în număr de 15 care alimentează stațiunea. Apele din stațiune sunt foarte bogate în magneziu, sulf, iod și sunt recomandate în tratarea afecțiunilor reumatismale, digestive și ginecologice, în afecțiuni ale țesuturilor moi, neurologice centrale și periferice, boli profesionale, nevroză astenică și încă multe alte afecțiuni pentru a căror tratament este necesară recomandarea medicului.
Imagini de-ţi taie răsuflarea:
De asemenea aici se fac împachetări cu nămol sapropelic deosebit de bun în bolile reumatismale. Odata sosiți în stațiunea Sărata-Monteoru turiștii sunt îndrumati spre băi în apele minerale sărate și de asemenea la diferite tratamente ce constau în electroterapie, termoterapie, bai galvanice, magnetoterapie, fototerapie, gimnastică medicală, kinetoterapie , masaj și alte proceduri.
Stațiunea Stațiunea Sărata Monteoru, vestită pentru izvoarele cu nămol unice în Europa
La sfârşitul secolului al XIX-lea, satul şi terenurile din jur au fost cumpărate de grecul Grigore Stavri, care ulterior şi-a luat numele de Grigore Constantinescu-Monteoru. Acesta a exploatat cu succes zăcămintele de petrol, după care a folosit câştigurile pentru a finanţa investiţia într-o staţiune turistică. În perioada interbelică, la Monteoru s-a dat în folosinţă o mină de petrol unică în Europa la acea vreme. Apele cu proprietăţi curative au fost menţionate încă din 1837, localnicii folosindu-le pentru tratarea unor boli.
Sursa foto: Facebook
Grecul Grigore Stavri a achiziţionat în perioada 1860–1880 toate terenurile petrolifere şi satul denumit atunci Fundu Sărăţii şi s-a îmbogăţit din afacerile cu petrol, vânzând atât ţiţei brut, cât şi ulei mineral fabricat în distileria deschisă în 1871. Dr. Guyenot, medic consultant la Aix-les-Bains (Franţa) şi medicul personal al omului de afaceri, l-a sfătuit pe acesta să se trateze cu apele folosite de localnici, iar Constantinescu-Monteoru a sesizat potențialul afacerilor din turism.
Cum a luat naştere staţiunea
Astfel, el a solicitat serviciile arhitectului german Eduard Honzik care, în 1888, construise vila familiei Monteoru, să elaboreze un proiect pentru construirea unei staţiuni balneare. Lucrarea a fost finalizată în vara lui 1895, între timp fiind descoperit și captat izvorul numărul 2, izvor ale cărui ape aveau să fie studiate din punct de vedere chimic.
Inaugurarea staţiunii a avut loc în ziua de 1 iulie 1895. S-au construit acolo o capelă, un cazino, un parc în stilul grădinilor englezeşti, hoteluri şi o vilă personală. În anii următori, Grigore Monteoru a vândut terenurile petrolifere consorțiului Offenheim Singer Co. pentru a-şi dedica investițiile domeniului turismului. În 1895 a iniţiat un proiect de construire a unei linii de tramvai de tip Decauville care să lege Sărata Monteoru de gara de lângă Stâlpu.
Sursa foto: Facebook
Proiectul nu s-a mai realizat, din el păstrându-se doar cantonul ce urma să fie punctul terminus al liniei, canton în care astăzi funcţionează o şcoală primară, un oficiu poştal şi un post de jandarmi. Gr. Monteoru a murit în 1898, stațiunea fiind moştenită de ginerele său, doctorul Constantin Angelescu şi soţia sa Virginia Monteoru, precum şi de cealaltă fiică a sa Elena. Cazinoul, clădire simbol a staţiunii în perioada interbelică a fost finalizat în 1900 şi a costat o jumătate de milion de franci. Astăzi Vila şi Capela familiei Monteoru sunt declarate monumente istorice.
Sursa foto: Facebook
Staţiunea Sărata Monteoru: Atracţii turistice
Ştrandul Paradis cu bazine cu apă sărată cu proprietăţi terapeutice deosebite, se află în centrul staţiunii, fiind cel mai vechi şi cel mai mare ca suprafaţă. Această apă este indicată celor ce nu pot face băi calde; procedura denumită “baie rece” putând fi făcută în scop terapeutic. Bazinul mare are dimensiuni olimpice (3.000 mp) şi o adâncime de 1,7 m. Există şi un bazin pentru copii.
- Piscina hotelului Ceres;
- Bazinele de înot de la Hotel Cazino;
- Piscina pensiunii Caprice;
- Piscina pensiunii Duet;
- Piscina pensiunii Casa cu Tei;
- Piscina pensiunii Olga;
- Piscina pensiunii Ţara Luanei.
Baze de tratament cu nămol şi apă sărată
Staţiunea are climat sedativ, cu aer puternic ionizant negativ şi este recunoscută pentru apele minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice şi pentru nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase care sunt indicate pentru tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, afecţiunilor ginecologice, gastro-intestinale, hepato-biliare.
Hotelul Ceres are o bază de tratament modernizată, fiind dotată cu aparatură medicală performantă. Proceduri: hidroterapie – băi calde sărate; termoterapie, electroterapie: curenţi de înaltă, medie şi joasă frecvenţă; galvanoterapie uscată; băi galvanice; magnetoterapie; laserterapie; fototerapie cu lumină polarizată, masaj terapeutic, kinetoterapie şi gimnastică medicală.
Centrul de sănătate AQUA RELAX & Spa de la Hotelul Monteoru face următoarele tratamente: hidroterapie, aerohelioterapie, fizioterapie (electroterapie, laserterapie, magnetoterapie), masaj terapeutic şi gimnastică medicală.
Centrul Spa de la Hotel Cazino oferă piscină exterioară dar şi piscină acoperită cu apă dulce, saună uscată finlandeză, hammam – sauna udă, duş cervical, jacuzzi, duşuri emoţionale, fitness, masaj relaxare, capsula Spa Jet Dermalife, solar vertical, cadă fluture hidromasaj.
Staţiunea Sărata Monteoru: Izvoare cu apă sărată şi nămol
Izvoarele cu ape minerale din zonă sunt accesibile tuturor categoriilor sociale şi de vârstă. Zeci de afecţiuni interne şi externe pot fi ameliorate sau vindecate prin tratamentul cu aceste ape considerate de foarte mulţi miraculoase, precum şi cu nămolul din zonă.
Izvorul nr. 6 – Se află în centrul staţiunii şi are apă minerală pentru cură internă (boli de stomac). Recomandări terapeutice: ulcer gastric şi duodenal, gastrite, duodenite, dismicrobism intestinal, litiază biliară, enterocolite, pancreatite, indigestii acute.
Sursa foto: Facebook
Izvoarele cu nămol – Situate pe Culmea Nămolului, izvoare sulfuroase clorurosodice concentrate, feriginoase, iodurate, argilă şi nămol mineral sunt folosite în tratamentele cu nămol, care au efecte într-o gamă uimitor de vastă de afecţiuni, de la reumatism cronic şi degenerativ la lombosciatică, dureri musculare rebele, sechele după fracturi, luxaţii sau în cazurile de sinuzită şi rinită cronică.
Izvorul cu apă de ochi – Izvorul Minei de Petrol, aflat pe Dealul Murătoarea, mai este cunoscut şi sub denumirea de “Izvorul de ochi”. Are efecte antiinflamatoare şi antiinfecţioase oculare puternice, apa aceasta fiind folosită din timpuri foarte vechi de către localnici în tratarea conjunctivitelor, blefaritelor şi ca adjuvant în infecţiile oculare.
Cum se poate ajunge în staţiunea Sărata Monteoru
Cu mașina personală: Sărata-Monteoru aparține de comuna Merei şi se află la numai 15 kilometri distanţă de municipiul Buzău. Ca să ajungi în staţiune o poţi face rutier pe DN1B dinspre Ploieşti sau dinspre Buzău până la Hanul Merei, pe DJ205, dinspre Pietroasele, pe DN10 dinspre Verneşti, pe DJ203G dinspre Stâlpu.
Cu trenul: Puteţi opta şi pentru varianta feroviară existând aici pe ruta Buzău – Ploieşti o haltă (acum) chiar Grigore Monteoru a finanţat construcţia gării Monteoru, pentru a facilita transportul petrolului extras la mină şi din sonde. Din halta Băile Sărata Monteoru mai mergeţi câteva sute de metri până la Hanul Merei unde opresc cursele regulate către staţiune. Atenţie aici opresc numai trenurile regio, dacă totuşi optaţi pentru transport mai rapid (IR sau IC), mergeţi până în gara Buzău de unde luaţi aceleaşi curse regulate către staţiune.
Sursa foto: Facebook
Distanţe:
- 19 km de municipiul Buzău
- 32 km de oraşul Mizil
- 68 km de municipiul Ploieşti
- 110 km de Bucureşti
Cazare în stațiunea Sărata Monteoru
Turiștii sosiți în Sărata Monteoru pot beneficia de condiții de cazare dintre cele mai bune la hotelurile si pensiunile din stațiune, de asemenea stațiunea dispunând de o bază de tratament dintre cele mai moderne.
Vă puteţi caza la Casa cu Tei, Hotel Cazino, Complex Caprice, Hotel Montana, Hotel Monteoru sau Pensiunea Ţara Luanei care se află la 13 km de Mănăstirea Barbu.
Sursa foto: Facebook
Locuri de luat masa în stațiunea Sărata Monteoru
Turisţii pot mânca la Casa Boierului din Deal. Este un restaurant cochet cu mâncare excelentă şi preţuri accesibile.
Autoservirea Casino Hotel. Meniul este diversificat, cu ingrediente proaspete, cu 4-5 feluri de ciorbe, cu mâncare gătită, grătar şi pescărie. Are băuturi alcoolice, soft drinks şi prăjituri. Produsele se consumă la mese pe malul raului, iar preturile sunt rezonabile.
Sursa foto: Facebook
Mâncarea Taci si inghite de la Casa cu Tei te va cuceri. Restaurantul se afla pe un deal, la vreo 1000 de metri de la sosea. Veti gsăi indicatoare pe partea dreapta de cum intrați în stațiune. Drumul e pavat cu dale, ceea ce face ca accesul uşor. Aici bucatele sunt preparate în gospodărie, iar papanașii sunt grozavi. Pe platoul cu bunatati, veţi mai descoperi babicul, cârnații de Plecşoi, zacusca de cas, ţuica autentică sau un vin strașnic de Buzău.