Stațiunea comunistă, modernizată cu piscine și waterpark. Vin turiști din toată lumea la tratament. Foto

Stațiunea comunistă, modernizată cu piscine și waterpark. Vin turiști din toată lumea la tratament. Foto O stațiune din România, vizitată de sute de mii de străini. Peisajele sunt spectaculoase. Sursa foto: Pixabay

Stațiunea Călimănești - Căciulata este situată la poalele Carpaților Meridionali pe malul râului Olt, la 18 km nord de Râmnicu Vâlcea. Complexul asigură servicii de cazare, masă şi tratament balnear la un înalt standard de calitate.

Stațiunea balneară Călimăneşti - Căciulata reprezintă un element foarte important din punct de vedere al turismului pentru județul Vâlcea, având de asemenea o mulțime de obiective și atracții turistice de vizitat prin jurul ei.

Având în vedere faptul că climatul este unul favorabil, aceasta poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Stațiunea este renumită pentru calitățile terapeutice ale apelor folosite pentru tratarea diverselor afecțiuni, dar și pentru frumusețea ei.

Cazare Călimănești - Căciulata

Astăzi, stațiunea Călimănești - Căciulata dispune de unități de cazare modernizate, zone de agrement şi divertisment, baze de tratament ultramoderne, numeroase piscine exterioare şi interioare cu apa termală ce sunt dotate cu instalații moderne de hidroterapie şi masaj, jeturi de apă, jacuzzi, dar şi un Aqua Park modern dotat cu tobogane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vă puteţi caza la Hotel Căciulata, Hotel Cozia, Hotel Oltul din Complex Balnear Cozia, Hotel Orizont, Hotel Central sau la căsuțe standard în pădurea Căciulata.

Factorii naturali de cură din stațiunea balneară Căciulata sunt:

  • bioclimat temperat continental cu influenţe mediteraneene;
  • zone împădurite cu drumuri amenajate pentru cura de teren;
  • ape minerale captate cu ajutorul unor sonde de mare adâncime (peste 1200 m) cele 12 izvoare atermale si trei termale cu concentrații si compoziții chimice variate: bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, magneziene, hipotane;

Apele minerale se folosesc într-o gamă variată de afecțiuni sub diferite forme:

  • în cura interna – crenoterapie;
  • în cura externa (bai la cada sau piscina), inhalatii, aerosoli.

Ar putea fi o imagine cu Râul Tiber şi pod acoperit

Sursa foto: Facebook

Atracții turistice Călimănești - Căciulata

Cele mai interesante atracții turistice din Călimănești și Căciulata pe care nu trebuie să le rataţi sunt:

Poiana lui Căliman: Parc recent amenajat la intrarea în stațiunea Căciulata, pe partea dreaptă, pe sensul de intrare dinspre Călimănești. După parc, pe partea dreaptă, este amenajată o parcare pentru autoturisme.

Ar putea fi o imagine cu Stari Most şi Râul Tiber

Sursa foto: Facebook

Plimbare cu vaporaşul la Căciulata, pe râul Olt: Îmbarcarea se face de pe faleza din Căciulata, în apropierea Izvorului 1 sau de la debarcaderul aflat la Mănăstirea Cozia (Tourist Shop Domnișoara 50 m în amonte de mănăstire). Plimbarea durează aproximativ 50 de minute şi în funcție de punctul de plecare, parcurge traseul:

Plecare debarcader Parc Căciulata: Izvorul 1 din Căciulata deplasare către intrare Călimăneşti cu întoarcere în amonte către Hidrocentrala Turnu ⇢ Mănăstirea Cozia ⇢ revenire la punctul de plecare din Parcul Căciulata.

Plecare debarcader Mănăstirea Cozia: Debarcader Mănăstirea Cozia (Tourist Shop Domnișoara) cu deplasare în aval ⇢ Parc Căciulata ⇢ intrare Călimănesti (vedere insula Ostrov) - revenire la Mănăstirea Cozia (Tourist Shop Domnișoara).

Mănăstirea Berislăveşti este un valoros monument de arhitectură feudală târzie, ctitorie a boierului Sandu Bucşenescu şi a soţiei sale Maria. Ansamblul monahal este situat la 8 Km de Călimăneşti, pe malul stâng al râului Olt, în comuna Berislăveşti, Vâlcea. Așezământul este alcătuit dintr-o incintă fortificată, cu o formă uşor trapezoidală, în mijlocul căreia se află biserica. Biserica are un pronaos dreptunghiular, îngust, careia îi este ataşat un pridvor deschis, cu şase coloane ornamentate la capiteluri şi arcade în formă de treflă și este nominalizată în Lista Monumentelor Istorice ca biserică cu dublul hram „Sf. Trei Ierarhi” şi „Sf. Gheorghe”, datarea consemnată fiind cuprinsă între anii 1754 – 1762.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook

Mănăstirea Cozia este situată în Căciulata, pe malul drept al Oltului, la 1,5 Km de debarcaderul din Parcul Central Căciulata. Este un important obiectiv de artă religioasă, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân. Picturile a fost renovate în 1517, în vremea lui Neagoe Basarab, vreme în care s-a construit și fântâna care îi poartă numele. În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea și al monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, călugariță după moartea fiului ei, decedată în 1605.

Castrul Arutela a fost un castru roman situat între Păușa și Căciulata, construit între anii 137-138 d.Hr. Acesta a jucat un rol important în protejarea imperiului roman de invaziile barbare din nord-estul Daciei. Cercetările arheologice arată că a fost ocupat în mod continuu până în secolul al III-lea d.Hr. Este atestată aici, în anul 138 d.Hr., o unitate de arcași sirieni „Surii sagittarii 191”, în perioada împăratului Hadrian. Un mic fragment din bronz descoperit în perioada excavațiilor a indicat prezența unui „librarius cohortis” I Hispanorum 192.

Ar putea fi o imagine cu Stari Most

Mănastirea Turnu se află la 4 km de Căciulata, la poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului. În jurul culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au existat multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, unele pâstrându-se până în ziua de azi.

Aqua Park Cozia din Căciulata. Este un parc acvatic cu piscine cu apă termală, acoperite și descoperite, deschis tot timpul anului. Locația perfectă pentru activități de înot și relaxare acvatică în orice anotimp.

Călimanesti Căciulata: tratamente

Statiunea Calimanesti - Caciulata este recomandată pentru următoarele boli:

  • în tratamentul bolilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipație cronică, colită cronică),
  • al bolilor hepatobiliare (dischinezie biliară, colicistita cronică care prezintă sau nu calculi,
  • hepatita cronică, pancreatita cronica,
  • boli ale sistemului renal şi urinar (litiasa la rinichi, pielonefrita cronica hermal = 41°C, and hypertherm al aparatului digestiv,
  • infecişi urinare), tulburări metabolice şi nutriţionale (diabet melitus, străi hiperuremice, obezitate),
  • în afecțiuni respiratorii (bronșita, traheobronişta cronică),
  • în boli ale sistemului nervos periferic (pareza, sechele ale poliomielitei), străi reumatismale (spondiloza, artroza, poliartroza, tendinita), străi posttraumatismale (dupa entorse, luxaiţi şi fracturi),
  • boli ginecologice (sindrom ovarian cauzat de menopauză), boli O.R.L. (rinosinuzita cronică, laringita cronică alergica etc.),
  • boli dermatologice, cardiovasculare şi de alta natură.

Unde se mănâncă cel mai bine la Călimănești - Căciulata

Pensiunea Bucura reprezintă o destinație de excelență, iar bucătăria este desăvârșită. Este o unitatea hotelieră și pune la dispoziție două săli de restaurant alături de o terasă de vară.

Nu lipsesc din meniu preparatele tradiționale, cum ar fi șnițelul, ceafa de porc. De asemenea puteţi comanda tagliata de vită, pulpă la ceaun – o rețetă nouă cu o prezentare deosebită, coasta cu usturoi sau barbeque, salată cu mușchi de vită -  a la chef Bucura, supă cremă de dovlecei, mustul de ciocolată, papanași, clătite și tiramisu.

Cum se ajunge la Călimănești - Căciulata

Călimănești - Căciulata se află la doar 202 km distanța de Bucureşti și există mai multe modalități de a ajunge în această stațiune. Indiferent cum vei hotărî să ajungi în zonă, există opțiuni foarte facile, există și conexiune feroviară, iar stațiunea este dezvoltată de-a lungul drumului european E81, care leagă Râmnicu Vâlcea, de Sibiu, pe frumoasa Vale a Oltului.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Sursa foto: dreamstime.com.

Cu Mașina: Călimănești - Căciulata este la aproximativ 3 ore de mers cu mașina de București . Cel mai simplu mod de a ajunge la Căciulata este cu mașină. Drumul este foarte bine întreținut, cam aglomerat datorită TIR-urilor car, totuși, ocolesc stațiunea, pe varianta Jiblea, și cu câteva viraje „în ac de păr”, mai aproape de Căciulata.

Cu Transportul Public: O alternativă la mașina personală, este transportul de persoane, autocar sau microbuz, din București până la Călimănești -- Căciulata, dar stațiunea este foarte bine conectată și cu alte orașe: Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Pitești, Craiova. De la București la Călimănești circulă 13 autobuze cu plecare din stațiile Autogara Militari, Autogara Obor, Gara CFR București Nord, Autogara CDI (Ritmului), Terminal Memento Bus.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Sursa foto: dreamstime.com.

O călătorie durează aproximativ 3 ore, iar prețul unei călătorie cu autocarul de la București la Călimănești este cuprins între 45 și 84 RON. Ai putea lua un tren , dar nu există linie directă de la București la Călimănești - Căciulata, iar toată călătoria va dura 5-6 ore. Prin urmare, este recomandat să utilizați opțiunile de mai sus.

Tur Privat: De asemenea, pot adăuga Călimănești - Căciulata și la itinerarul tău, ca parte a unui tur. În cadrul unui tur vei vedea Sinaia, Castelul Peleș, Brașov, Castelul Bran, Sighișoara, Sibiu, Călimănești. Plecare și întoarcere la București în grup mic (max 7 pers.).