Orban, lovit cu Visa Waiver. Premierul Ungariei decontează prietenia cu Putin

Orban, lovit cu Visa Waiver. Premierul Ungariei decontează prietenia cu PutinVladimir Putin și Viktor Orban. Sursa foto: Arhiva EVZ

Orban, lovit de SUA cu Visa Waiver. Washingtorul a anunțat, marți, o decizie legată de programul de vize pentru cetățenii maghiari. Restricțiile sunt puse de presa internațională pe seama susținerii acordate de premierul Orban regimului de la Kremlin.

Premierul ungar Viktor Orban a fost pedepsit de Statele Unite ale Americii, scrie presa internațională, prin restricții la programul  Visa Waiver. Washingtonul a justificat decizia prin faptul că Budapesta nu a rezolvat vulnerabilităţile de securitate ridicate în mod repetat de SUA, informează Reuters.

Orban, lovit cu Visa Waiver: valabilitate redusă

Într-un comunicat de presă, Ambasada SUA la Budapesta a anunţat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an. În cadrul sistemului vor mai fi permise doar vizitele unice, nu şi cele multiple.

Un înalt oficial guvernamental american a precizat că modificările de ultimă oră nu se aplică niciunuia dintre ceilalţi 39 de participanţi la Programul Visa Waiver, fiind "unice pentru Ungaria".

„Există o problemă sistemică, şi anume că sute de mii de paşapoarte au fost emise între 2011 şi 2020 fără a exista cerinţe de verificare a identităţii", a declarat oficialul american reamintind contextul care a generat decizia de marți.

Viktor Orban a acordat cetățenia maghiară cu generozitate

Astfel, Ambasada americană a amintit că Ungaria a acordat cetăţenie unui număr de aproximativ un milion de persoane, între 2011 - 2020, majoritatea fiind etnici maghiari din statele vecine, "fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru verificarea identităţii lor".

Acordarea cetăţeniei a fost o decizie politică a premierului Viktor Orban, care i-a adus capital electoral la alegerile ulterioare. Odată venit la putere, liderul maghiar a schimbat Constituția, iar cetățenia ungară se acordă mai ușor pentru maghiarii din afara țării.

„Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei"

Relaţiile dintre cele două guverne, maghiar și american, au fost tensionate în ultima perioadă. Pe de o parte, Budapesta a amânat votul din Parlament cu privire la aderarea Suediei la NATO, pe de altă parte guvernul naţionalist al lui Orban a restrâns drepturile comunității LGBTQ.

Chestionat dacă recenta măsură anunțată de SUA are legătură cu disensiunile recente dintre cele două guverne, oficialul american a explicat: „Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei". În același timp, a adăugând acesta, măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj în marja subiectelor sensibile din relaţiile bilaterale dintre cele două țări.

Oficialul american a mai subliniat că vulnerabilităţile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult anterior războiului din Ucraina.

Restricţiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziţie pentru a vota în legătură cu candidatura Suediei la NATO. În final votul nu a mai avut loc, potrivit Reuters.