Viktor Orban: Sfârşitul războiului nu se vede, ucrainenii sunt epuizaţi. Soluțiile Ungariei

Viktor Orban: Sfârşitul războiului nu se vede, ucrainenii sunt epuizaţi. Soluțiile Ungariei Viktor Orban lansează o consultare națională în Ungaria. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un susținător din umbră al politicii Kremlinului, premierul Ungariei Viktor Orban a reluat retorica de încetare a focului în Ucraina, oferindu-se ca țara sa să intermedieze discuțiile de pace.

Războiul din Ucraina nu are o soluţie pe câmpul de luptă, conflictul poate fi soluţionat numai prin diplomaţie şi negocieri, iar primul pas fiind o încetare imediată a focului, a declarat, vineri, premierul Viktor Orbán, postului public maghiar Radio Kossuth.

Ungaria, mesagerul păcii

În aceeași intervenție, Viktor Orbán a subliniat că Ungariei îi revine rolul de a solicita acest lucru. Este nevoie de rezistenţă, „dacă ne aruncă pe geam, intrăm pe uşă, dacă ne împing afară pe uşă, atunci intrăm pe geam", a afirmat premierul Ungariei, citat de Rador.

În opinia premierului Ungariei, „ucrainenii sunt epuizaţi", în vreme ce Ucraina şi armata ucraineană „sunt menţinute în viaţă numai de banii veniţi din Occident. Există două întrebări: în primul rând, care va fi decizia preşedintelui SUA, cât timp va cheltui miliarde de dolari aici, în Europa de Est, iar în al doilea rând cât va suporta Europa?", a întrebat Viktor Orbán.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicianul a amintit că țările occidentale ar fi trebuit să „limiteze” războiul după începerea invaziei rusești, la fel cum a făcut-o Angela Merkel în 2014 după anexarea ilegală a Crimeii de către Moscova și declanșarea conflictului separatist din Donbas.

„Occidentul luptă până la ultimul soldat ucrainean"

„Asta ar fi trebuit făcut acum. Noi asta am sugerat. Occidentul nu va face asta acum. El trimite bani, arme. Desigur, ucrainenii luptă. Occidentul luptă până la ultimul soldat ucrainean”, a mai spus Orban la postul public maghiar.

În viziunea premierului Ungariei, Uniunea Europeană susține acest război din resursele statelor membre, ceea ce nu este achitabil pentru acestea. „UE poate să producă bani numai prin contribuţia comună a statelor membre". Întrebarea este "cât vom rezista, în timp ce economia europeană are probleme. Sfârşitul războiului nu se vede, am dat 70 de miliarde de euro şi nu ştim unde s-au dus aceşti bani", a declarat premierul Ungariei.

Liderul maghiar a adăugat că, în acest context problematic, la mijlocul execuţiei bugetare de 7 ani, Comisia Europeană solicită statelor membre să mai dea în total 100 de miliarde de euro. De notat că ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, a reiterat săptămâna trecută că guvernul de la Budapesta va continua să blocheze finanțarea UE destinată trimiterii de arme Ucrainei, potrivit Hotnews.