S-au modificat regulile de circulație. Românii riscă amenzi de 500 de euro în această țară

S-au modificat regulile de circulație. Românii riscă amenzi de 500 de euro în această țară Sursa foto. Arhiva EVZ

Românii care călătoresc în Spania, cu mașina, trebuie să se pună la curent cu reglementările rutiere, Autoritățile spaniole au înăsprit legea pentru cei care circulă pe șosele și au introdus noi sancțiuni pentru cei care încalcă regulile de bază.

Încălcarea regulilor de circulație pe drumurile din Spania pot aduce sancțiuni usturătoare șoferilor. Drept urmare, românii care intenționează să călătorească cu mașina proprie sau închiriată în această țară trebuie să se pună la curent cu ultimele informații despre modificările aduse la legislația rutieră.

Cei care nu dețin documentele esențiale, precum permisul de conducere și actele mașinii, vor fi sancționați cu amenzi care pot ajunge la 500 de euro. Încă din luna martie a anului trecut, autoritățile din Spania au anunțat că șoferii care nu dețin asupra lor permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al vehiculului și cardul ITV (Inspecția Tehnică a Vehiculelor) cu aviz actualizat, riscă amendă.

Conform Asociației Spaniole a Entităților Colaboratoare ale Administrației în Inspecția Tehnică a Vehiculelor (Aeca-ITV) 36,4% dintre mașinile care circulă pe șoselele din Spania nu au trecut inspecțiile tehnice în 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă în cursul unui control, șoferul nu poate prezenta unul dintre cele trei documente enumerate mai sus sau dacă acestea sunt expirate, va fi amendat cu sume cuprinse între 10 euro și până la 500 de euro.

În anumite cazuri, pe lângă suma plătită urmează și pierderea punctelor de pe card. În schimb, autoritățile nu mai solicită, deși este recomandat să existe la îndemână asigurarea RCA în vigoare, după cum relatează Ziarul românesc.

Tipurile de amenzi practicate de autoritățile spaniole

Astfel, amenzile aplicate de autoritățile rutiere celor care nu dețin actele solicitate la îndemână sunt următoarele:

Permis de conducere:

Nu poate fi prezentat la control: 10 euro.

Permis de conducere expirat din punct de vedere al datelor: 80 euro.

Permis expirat: 200 euro.

Conducerea unui vehicul cu un permis necorespunzător: 500 de euro amendă și 4 puncte penalizare.

Conducerea cu permis fără puncte: 500 euro.

Certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul):

Lipsa talonului: 10 euro.

Nu aveți autorizația administrativă de circulatie: 500 euro.

Cardul electronic ITV (tarjeta ITV):

Lipsa documentului : 10 euro.

Este expirat: 200 euro.