Calendar Ortodox, 31 iulie. Pomenirea Sfântului Evdochim, ocrotitorul săracilor, văduvelor și copiilor în suferință

Calendar Ortodox, 31 iulie. Pomenirea Sfântului Evdochim, ocrotitorul săracilor, văduvelor și copiilor în suferință

Calendar Ortodox. Pe 31 iulie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul și Dreptul Evdochim. El a ajutat femeile văduve, oamenii săraci și copiii bolnavi. Moaștele sale se află la Constantinopol.

La data 31 iulie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul și Dreptul Evdochim. Cel care a trăit pe vremea împărăției lui Teofil, urâtorul lui Hristos și luptătorul împotriva Sfintelor icoane. Acesta a învățat carte și a cunoscut adevărul.

Protector al văduvelor, săracilor și copiilor bolnavi

El se sârguia să se facă locaș curat al Dumnezeului celui viu, dar nu locuia în pustie, ci în vâltoarea lumii, acolo unde clocotesc multe patimi. Cu multă și neîncetată râvnă încerca, apoi, ziua și noaptea, în citirea dumnezeieștilor Scripturi, veselindu-se cu această îndeletnicire, mai mult decât se desfătau cei de o vârstă cu el, la ospețe, la jocuri și la cântece.

Sfântul Evdochim a adăugat milostenia și dragostea pentru cei ce se aflau în suferință. Se povestește că acesta se purta ca un tată al săracilor și ca un ocrotitor al văduvelor și orfanilor. El dădea îmbrăcăminte celor goi, hrana celor flămânzi, mângâiere celor care erau îndurerați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproape de sfârșitul vieții, trupul fericitului Evdochin a fost îngropat în Capadochia, dar, fiind proslăvit de Dumnezeu cu multe minuni, moaștele lui au fost mutate ulterior la Constantinopol.

Calendar Ortodox. Rugăciune către Sfântul și Dreptul Evdochim

Astăzi, odată cu pomenirea sa, credincioșii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul și Dreptul Evdochim.

„Troparul Sfântului și Dreptului Evdochim, glasul al 4-lea:

Cel Ce te-a chemat pe tine de pe pământ la cereştile locaşuri păzeşte şi după moarte nevătămat trupul tău, sfinte; că tu, cu curăţie şi cu cinstită viaţă, fericite, ai vieţuit, nespurcându-ţi trupul, pentru aceasta, cu îndrăznire roagă pe Hristos Dumnezeu să ne mântuiască pe noi.

Rugăciunea pe creștinii o pot rosti pe 31 iulie.

Rugăciune, 31 iulie. Sursă foto: Dreamstime

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut...

Stih: Sfinte Evdochim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având viaţă înaltă şi cu urcuşurile cele dumnezeieşti făcându-te cu totul luminat, cere luminare pentru mine, cel ce laud cinstitele bunătăţi, cu care, fiind procopsit, ai câştigat ceea ce ai nădăjduit, Sfinte Evdochim.

Stih: Sfinte Evdochim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Iubind învăţăturile cele ce insuflau mirosuri şi petrecând întru înălţările Sfinţitelor Scripturi, te-ai abătut de la stricăciunea şi necinstea dezmierdărilor şi te-ai împodobit cu mirosul cel bun al dumnezeieştilor daruri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Priveghind, fericite, ai gonit dormitarea de la ochii sufletului tău; şi adunându-te cu Dumnezeu prin rugăciunile cele de toată noaptea, nu te-au biruit nevoinţele firii. Pentru aceasta, cu adevărat ai ajuns la ziua cea neînserată.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca pe o Cămară Însufleţită a lui Dumnezeu şi ca pe o Cădelniţă a Jăratecului Celui Înţelegător şi Purtător de lumină, să lăudăm pe Născătoarea de Dumnezeu, cea pururea Fericită, grăindu-i: Bucură-te, Pricina înnoirii celei de mântuire.

Cântarea a 3-a. Irmos: Pe piatra credinţei...

Stih: Sfinte Evdochim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Revărsând izvoarele cuvintelor celor izvorâtoare de viaţă, ai băut apa mântuirii, vărsând păcatul cel amar şi cântând lui Dumnezeu, Sfinte Evdochim, ziceai: nu este sfânt afară de Tine, Doamne.

Stih: Sfinte Evdochim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ai avut milostivire, râvnind lui Hristos; împărţitu-ţi-ai averea la cei lipsiţi, ceea ce ţi-a pricinuit ţie avuţia cea cerească, pe care ai şi dobândit-o, Sfinte Evdochim, grăind: nu este sfânt afară de Tine, Doamne.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Unitu-te-ai cu Ziditorul prin dragoste dumnezeiască, primit-ai moştenirea cea cerească, Preafericite Evdochim. Pentru aceasta, bucurându-te, te-ai făcut dumnezeu după dar şi cântând ziceai: nu este sfânt afară de Tine, Doamne.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fiind mai Cinstită decât îngerii, ai purtat în pântecele tău pe Ziditorul îngerilor, Maica lui Dumnezeu; şi L-ai născut spre mântuirea oamenilor, care cântă ţie: nimeni nu este fără prihană afară de tine, Stăpână.

Irmosul:

Pe piatra credinţei întărindu-mă, deschis-ai gura mea asupra vrăjmaşilor mei, că s-a veselit duhul meu a cânta: nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne”, potrivit Doxologia.