Lovitură pentru băutorii de cafea. Capsulele ar putea dispărea de pe piață
- Iulia Moraru
- 19 iulie 2023, 21:54
UE propune o lege prin care intenționează să interzică comercializarea capsulelor de cafea.
Este vorba însă doar despre cele fabricate din aluminiu. Cu toate acestea, decizia a stârnit un val de nemulțumire pe piață, în special din partea unei companii elvețiene fondată în 1867, care este hotărâtă să lupte împotriva acestei acțiuni. Alți producători care oferă capsule de acest tip se alătură și ei mișcării de protest.
UE vrea interzicerea capsulelor de cafea din aluminiu
Uniunea Europeană impune un nou regulament pentru ambalaje, cu accent pe biodegradabilitate și compostabilitate. Această măsură este parte a reglementărilor privind deșeurile de ambalaje, cu scopul principal de a proteja mediul înconjurător.
Cu toate acestea, producătorii de capsule de cafea ar putea fi afectați direct de această decizie. Majoritatea capsulelor disponibile pe piață sunt fabricate din aluminiu sau plastic, iar puțini producători oferă capsule compostabile.
Propunerea de lege din partea UE ar putea avea consecințe semnificative pentru producătorii de capsule de cafea, generând pierderi considerabile. Consumul de cafea în multe state membre ale Uniunii Europene se află la un nivel înalt, conform statisticilor.
De exemplu, în Germania, se estimează că în fiecare an se consumă aproximativ 1.300 de cești de cafea pe cap de locuitor. În plus, Germania și Austria ocupă primele poziții în ceea ce privește gospodăriile echipate cu aparate de cafea care utilizează capsule.
În eventualitatea în care propunerea de lege va fi adoptată și implementată, companiile mari vor întâmpina nu doar obstacole pe piață, ci și pierderi semnificative de profit. Printre organizațiile care se opun interzicerii propuse de UE se numără și Federația Europeană a Cafelei. Pe lista celor care se opun se află și compania Nestle, un brand global cunoscut.
Reprezentanții companiei au subliniat că, până în prezent, au investit peste 300 de milioane de euro în programe de reciclare a capsulelor fabricate din aluminiu.
Cea mai mare cantitatea a aluminiului trece prin sistemul digestiv fără a fi absorbită de organism. Din apă se absoarbe aproximativ 0,3% din doza de aluminiu totală din organism, iar din alimente în jur de 0,1%, trecând în circulația sistemică.