Alimente de evitat la micul dejun. Dacă citești lista, aproape că nu mai știi ce să mănânci

Alimente de evitat la micul dejun. Dacă citești lista, aproape că nu mai știi ce să mănânciSursa: dreamstime.com

Deși avem impresia că la micul dejun putem mânca orice ne dorim pentru a căpăta energie, nu este chiar așa. Doi cardiologi au dezvăluit secretele lor despre alegerile alimentare matinale și au explicat greșelile majore pe care oamenii le fac atunci când își aleg micul dejun.

„Mulți oameni se află într-o criză incredibilă de timp dimineața și, de obicei, caută alimente confortabile, cum ar fi produse de patiserie, cereale procesate pentru micul dejun și batoane care conțin la fel de mult zahăr ca bomboanele”, a spus dr. Andrew Freeman, de la National Jewish Health din Denver.

Așadar, un mic dejun sănătos pentru inimă, cu o pregătire simplă și o varietate adecvată, este esențial, susține dr. Susan Cheng, profesor de cardiologie și director de cercetare în domeniul sănătății publice la Institutul de Inimă Smidt de la Cedars-Sinai din Los Angeles.

Ce să nu mănânci la micul dejun

Freeman afirmă că evitarea slăninii ar fi lucrul de top pe care l-ar recomanda. Motivul principal este conținutul său ridicat de sare și aditivi diverși. În plus, slănina reprezintă o formă de carne roșie procesată asociată cu riscul de cancer, dar și cu riscul de afecțiuni cardiace. Astfel, indiferent de cât de gustoasă ar fi, este recomandată evitarea sa cu determinare.

Cheng le spune pacienților că slănina este în regulă atâta timp cât o mănâncă din când în când. „Aproape că mă doare să spun asta în calitate de cardiolog”, notează medicul, dar ea consideră slănina unul dintre acele alimente care adună oamenii în jurul mesei și, prin urmare, oferă beneficii psiho-sociale și de sănătate mintală.

Nici ouăle nu sunt recomandate dimineața, deși ai crede că sunt alegerea perfectă. „Nu recomand deloc ouăle”, spune Freeman. Una dintre preocupările sale principale este conținutul ridicat de colesterol al acestora. În plus, el subliniază rezultatele studiilor care au evidențiat legătura dintre consumul de ouă și creșterea riscului de diabet.

Cheng remarcă că ouăle sunt extrem de nutritive, dar le încadrează în categoria alimentelor pe care ar trebui să le consumi doar ocazional. Cu toate acestea, ea menționează că regulile devin mult mai flexibile în cazul albușurilor de ou, deoarece acestea nu conțin colesterol.

Brioșele, vafele, cornurile sau clătite, de evitat în cursul dimineții

Ambii cardiologi recomandă cu fermitate să evităm opțiunile precum brioșe, gogoși sau cornuri, deoarece acestea sunt bogate în grăsimi, zahăr și carbohidrați rafinați. De exemplu, o brioșă poate conține aproximativ 600 de calorii.

Nici clătitele sau vafele nu sunt bune la micul dejun, însă Cheng spune că din când în când, acestea pot fi savurate de dimineață, potrivit today.com.